Türkiye Bankalar Birliği, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kredi kartı aidatının 10 yıl kadar geriye dönük istenmesine dayanak oluşturan kararının yanlış yorumlandığını iddia ederken tüketici örgütleri başvuruları tüketici hakem heyetlerine yönlendirmeye başladı.

Ekonomi Servisi - Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, Yargıtayın kararının ardından, kredi kartı yıllık aidat isteme süresinin 10 yıla çıktığını duyan binlerce kişinin kendilerine başvuru yaptığını bildirdi.

AAnın haberine göre Çakar, bankalar tarafından yıllık üyelik aidatı adı altında kart sahiplerinden talep edilen tüm aidatların hakem heyetleri ve mahkemeler tarafından sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre değerlendirilerek 10 yıllık zamanaşımına tabi tutulduğunu anımsattı. Yargıtayın bu konuda çok önemli yeni bir ilke kararı verdiğini ifade eden Çakar, Son karara göre, aidatlar 10 yıl geriye dönük olarak talep edilebilecek dedi. Bu doğrultuda binlerce kişinin başvuruda bulunduğunu kaydeden Çakar, sadece tüketicilerin değil, birçok kurum ve kuruluşların da bu konuda kendilerinden bilgi aldıklarını söyledi.

Kredi kartı aidatlarının geri dönük istenmesine ilişkin dilekçe örneği hazırladıklarını ifade eden Çakar şöyle konuştu: Dilekçe örnekleri, bizim sitemizden ya da şubelerimizden temin edilebilir. Bankalar genellikle hem ödemeyi yapmıyor hem de geçmişe dönük ödenen kredi kartı aidatının dökümünü vermiyor. Yaklaşık 15 gün bekleyen tüketiciler, bankalardan eğer cevap gelmezse ya da olumsuz cevap gelirse, bankadan bu dökümleri istediklerini kanıtlayan belgeler ve dilekçeyle bulundukları il ya da ilçelerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurabilirler. Hakem heyetinin tüketici lehine olan kararını uygulamayan bankaya icra yolu uygulanabilir.