Kurdukları paravan şirketler adına çekle mal satın aldıkları ve ödeme zamanı geldiğinde dükkanı kapatıp başka bir ile taşınarak piyasayı yaklaşık 1 milyon TL dolandırdığı öne sürülen 5 kişi yakalandı. Zanlılardan A. D. 'nin serbest bırakması için kendini yakalayan polise 50 bin TL rüşvet teklif ettiği belirtildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, artan karşılıksız çek şikayetleri üzerine 2010 yılında harekete geçti. Yaklaşık 1, 5 yıl süren projeli çalışmanın ardından 9 Nisan'da Bahçeşehir'de tespit edilen adreslere düzenlenen operasyonda A. D. , M. Ç. , F. Y. , M. Z. ve L. E. , gözaltına alındı. Baskın sırasında A. D. 'nin kendisini yakalayan polis memuruna serbest bırakması karşılığında 50 bin TL rüşvet teklif ettiği öğrenildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen zanlılardan F. Y. 'nin dolandırıcılık ve sahtecilik suçundan 8 kez, M. Ç. 'nin aynı suçtan 2 kez, A. D. 'nin ise yine aynı suçtan 6 kez yakalandığı ortaya çıktı. Yapılan sorgulamada zanlıların başta İstanbul olmak üzere Bursa, Antalya, Isparta, Konya, Tekirdağ, Afyon, Burdur, Ankara ve Sakarya'da paravan şirketler kurduğu belirlendi. Bu kişilerin şirketler adına düzenledikleri çeklerle inşaat malzemesi ve petrol ürünü satın aldığı belirtildi. İlk alışverişte aldıkları ürünlerin parasını veren zanlıların güven kazandıktan sonra yine çek karşılığında yüksek meblağlarda mal satın aldıkları ve şirketi kapatıp kaçtıkları öne sürüldü. Ödeme zamanı geldiğinde çekleri karşılıksız çıkan mal sahiplerinin adrese gittiklerinde boş binayla karşılaştığı bildirildi. Yetkililer, zanlıların bu yöntemi kullanarak şimdiye kadar yaklaşık 1 milyon TL'lik dolandırıcılık yaptığını belirtti. Emniyette işlemleri tamamlanan 5 zanlı Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi.



Memleket