GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, “Balyoz” ve “Ergenekon” davalarında tutukluaskerlerle ilgili delillerin hukukiliği noktasında yeniden yargılama beklentisini Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında devletin zirvesine iletmeden önce Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç ve AYM üyelerini Genelkurmay karargâhında ağırladığı ortaya çıktı. Yemekli toplantıda askerlerin AYM Başkan ve üyelerine, Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin sıkıntılarını aktardığı ve yeniden yargılama konusunun konuşulduğu iddia edildi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ise “Bir yemek davetinin olduğu doğru. Ancak Genelkurmay Başkanı çok kibar bir insan. Bizim baktığımız, önümüze gelebilecek konularla ilgili konuşulmasının bizi sıkıntıya sokacağını gayet iyi bilir. Ve bu nedenle, bu konularla ilgili yemekte tek bir kelime bile edilmedi. 6 ay önce bizim kendilerini ağırlamamıza karşılık planlı bir yemekti ve kalabalık bir grupla bir aradaydık. Tarihlere bakarak yorum yapmak doğru değil. İşin doğrusu budur” diye konuştu.
Kamuoyunda hükümetten gelen “Orduya da kumpaskuruldu”, “Paralel devlet yapılanması var” mesajları tartışılırken, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda çok sayıda silah arkadaşı yargılanan Orgeneral Özel’in yargılamaya yönelik şikâyetlerini ve yeniden yargılama beklentilerini MGKtoplantısında ve sonrasında yapılan zirvede gündeme getirdiği ortaya çıktı.
17 Aralık operasyonu depreminin ardından başlayan tartışma, ortaya çıkan yeni bir bilgiyle boyutlandı. Anayasa Mahkemesi üyelerinin bir bölümünün, Özel tarafından Genelkurmay karargahında yemekli bir toplantıda ağırlandığı ortaya çıktı. Üstelik yemeğin, operasyondan hemen bir gün sonra 18 Aralık’ta yenildiği de anlaşıldı.

Balyoz ve Ergenekon
Bu toplantıda, askerin, Balyoz ve Ergenekon gibi davaların asker sanıklarını gündeme getirerek, bu davalardaki sıkıntıları Anayasa Mahkemesi üyeleriyle paylaştıkları iddia edildi. Anayasa Mahkemesi üyelerinin ise konu önlerine gelebileceği için yorum yapmadıkları belirtildi.
Öğlen saatlerinde verilen yemeğe Özel’le birlikte, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Gürel, Genelkurmay Genel Sekreteri Tuğgeneral Metin Özbek, Genelkurmay Adli Müşaviri HâkimAlbay Muharrem Köse, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Hâkim Tuğgeneral AbdullahArslan, AYİM Başsavcısı Hâkim Albay Hasan Mutlu, Askeri Yargıtay Başkanı yurtdışında olduğu için Askeri Yargıtay İkinci Başkanı Hâkim Albay Mehmet Ali Uzun’un katıldığı bildirildi.
Milliyet’e konuşan Kılıç, karargâhta 18 Ocak’ta ağırlandıklarını belirtirken, şunları söyledi:

‘Gündeme gelmedi’
“12-13 arkadaşımızla gittik. Daha önce bir sohbette, Genelkurmay Başkanımızla hiç biraraya gelemediğimiz konuşulmuş biz de 6 ay kadar önce kendilerini bir yemekte ağırlamıştık. Kendileri de nezaketen böyle bir karşılık verdi. Askeri yargı başkanları, başsavcılar, adli müşavir hepsi oradaydı. Biz de kalabalıktık ve oldukça kalabalık bir kadroyla birlikte 1 saat kadar yemek yiyip,sohbet ettik. Ancak yargısal konulara neredeyse hiç girilmedi. Sadece disiplin yargılamasını etkisiz kılacak kararı ve bir dosyada bununla ilgili yeniden yargılamaya imkan tanıyan bir karar verilmesi, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı tarafından gündeme getirildi.
Zaten bitmiş bir dosyaydı. Ancak yeniden yargılama konusu ya da önümüze gelecek bazı davalarla ilgili konular hiç ama hiç konuşulmadı. Tek kelime olarak bile geçmedi. Genelkurmay Başkanı çok kibar bir insan. Bizim baktığımız, önümüze gelebilecek konularla ilgili konuşulmasının bizi sıkıntıya sokacağını gayet iyi bilir. Ve bu nedenle, bu konularla ilgili yemekte tek bir kelime bile edilmedi. 6 ay önce bizim kendilerini ağırlamamıza karşılık planlı bir yemekti ve kalabalık bir grupla bir aradaydık. Tarihlere bakarak yorum yapmak doğru değil. İşin doğrusu budur.”