İSTANBUL

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok tarafından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi askerlere yönelik yürütülen ve örgüt mensubu savcılarca tespit edilen FETÖ üyelerinin korunması amacıyla içeriği değiştirilip "İşçi Partisi/Karargah evleri" adını alan soruşturmayla ilgili ele geçirilen deliller doğrultusunda operasyon başlattı.

FETÖ kumpasıyla ilgili soruşturma kapsamında, örgütün amaçları doğrultusunda askeri okullara öğrenci yetiştiren ve gönderen, ayrıca fişleme yaptıkları değerlendirilen, "gezici, eğitim danışmanı, doktor, öğretmen, serdoktor, sergözcü, ATM, BTM ve BBTM" şeklinde tabir edilen yapılanmayla ilgili 67 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.

Savcılığın talimatıyla harekete geçen emniyet görevlileri, İstanbul başta olmak üzere 8 ilde tespit edilen 12 şahsın yakalanmasına yönelik eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Operasyon kapsamında bazı kişilerin gözaltına alındı.

Aynı soruşturmada, ulaşılamayan 24 kişi hakkında yakalama emri çıkarıldı. 26 kişinin FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunduğu ve 5 kişi hakkında farklı konularla ilgili dava açıldığı öğrenildi.

Bilişim görevlisinin dikkati, FETÖ fişlemelerini ortaya çıkardı

Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, özel bir bilişim şirketine 2006 yılı Eylül ayında gelen ve mikro SD kart içerisindeki verilerin kurtarılmasını talep eden bir kişinin hareketlerinden şüphelenen bilişim görevlisi, kurtarma işlemi gerçekleştirirken, kart içerisindeki dosyaların şifrelenmiş olduğunu fark etti.

Kartın bir kopyasını CD'ye aktaran ve kopya CD içerisindeki dosyaların şifrelerinin bir kısmını kendi imkanları ile çözen bilişim görevlisi, dosya içeriklerinde, askeriye içerisindeki bazı kişiler hakkında "arızalı", "Alevi", "Atatürkçü", "Kazanılabilir" şeklinde fişleme bilgileri ile "Her gün tıraş olun, parfüm sürün, gerekiyorsa cinsel içerikli ve küfürlü konuşun, kendinizi belli etmeyin, kazanmak istediğiniz kişilere ufak yardımlarda bulunun..." şeklinde örgüt içi talimatların yer aldığını gördü. Bilişim görevlisinin CD'yi Hava Pilot Kurmay Yarbay Selami Selçuk Çakmaklı'ya teslim etti. Çakmaklı da CD'yi sıralı komutanlara sundu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve Yüzbaşı Mehmet Çelik, çok sayıda subay, astsubay, öğretim görevlisi ve diğer kişiler hakkında, 2004-2005 yıllarına ait bu fişleme belgeleriyle ilgili, Türk Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yapılanan FETÖ'cü askerler hakkında "Işık evleri" soruşturması yürüttü. CD içerisindeki doküman ve listelerin FETÖ/PDY yöneticileri tarafından hazırlandığı değerlendirildi.

"Işık evleri' soruşturması, 'Karargah evleri' soruşturmasına dönüştü"

Kanunla kapatılmasına karar verilen dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, eski Hava Pilot Kurmay Yarbay Selami Selçuk Çakmaklı hakkında, "çok gizli" ibareli belgeleri karargah dışına izinsiz çıkartmasıyla ilgili Ergenekon soruşturmasından sonra 2008 yılında "İşçi Partisi/Karargah evleri" soruşturması başlattı.

Özel yetkili savcılar, bilgileri FETÖ üyelerine ait değilmiş gibi yaparak, örgüte mensup askeri personelin açığa çıkmaması ve gizlenmesi amacıyla birtakım bilgileri de gizleyerek soruşturma yürüttü. FETÖ dışında kalan ve örgüte tehdit oluşturabileceklerini düşündükleri askerlerin tasfiyesi amacıyla bu askerler tarafından tanzim edilmiş gibi gösteren tespit tutanağı hazırlandı. FETÖ üyelerinin bu yöntemle Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki askerleri, "Ergenekon terör örgütü" mensubu gibi göstermeye çalıştığı değerlendirildi.

"Karargah evleri" soruşturması daha sonra "Işık evleri" soruşturmasını yürütün askeri savcılar Üçok ve Çelik hakkında, o dönem birçok soruşturma açıldı.

Takipsizlikle sonuçlanan İstanbul merkezli 17/25 Aralık soruşturmalarının ardından yaşanan süreçte FETÖ üyesi olduğu belirtilen savcılardan bir kısmı firar ederken, "Karargah evleri" soruşturması da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçları Bürosu savcılarından Mesut Erdinç Bayhan'a teslim edildi. Bayhan, bu dosyayla ilgili takipsizlik kararı vererek, soruşturmayı "kumpas" kurulduğu iddialarıyla FETÖ üyelerine yönelik devam ettirdi.

Muhabir: Murat Kaya,Mustafa Hatipoğlu

Kaynak: AA