SARAYBOSNA

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic yaptığı açıklamada, 1992-1995 yılları arasındaki savaşta Sırp askerlerin komutanlığını yapan Mladic'e verilen cezanın, savaş suçlarının er ya da geç karşılığını bulacağının yeni bir kanıtı olduğunu söyledi.

"Bosna Kasabı"na verilen cezanın, öldürülen binlerce masum sivili geri getirmeyeceğini vurgulayan Zvizdic, "Ancak bu karar kurbanların ailelerine huzur getirecek." ifadesini kullandı.

Kararın uzun vadede tüm bölgenin geleceği için önemine işaret eden Zvizdic, eski Yugoslavya'nın savaş tarihinin kanıtlar ve Lahey'deki mahkemenin verdiği hükümler baz alınarak yazılacağını söyledi.

Sırbistan ne dedi?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de karara ilişkin değerlendirmesinde, Mladic davasının nasıl sonuçlanacağının herkesçe bilindiğini, tüm Sırbistan vatandaşlarına "geleceğe bakmaları" tavsiyesinde bulundu.

Vucic, "Tüm vatandaşlarımızı geleceğe bakmaya, bölge barışını ve istikrarını nasıl koruyacağımızı düşünmeye ve geçmişin gözyaşları içinde boğulmamaya çağırıyorum." ifadesini kullandı.

Sırp lider, Sırbistan'ın tüm diğer halkların kurbanlarına saygı duyduğunu ancak "Sırp gözyaşının anne-babasız olduğunu" ifade ederek, herkesin bölge barışına ihtiyaç duyduğunu ve savaşın bir daha tekrarlanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, daha önce de Srebrenitsa soykırımı konusundaki olumlu tutumu ile tanınan Sırbistan'daki Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Cedomir Jovanovic ise kararın kurban yakınlarını ve savaş mağdurlarını kısmen memnun edeceğini söyledi.

Hiçbir cezanın yitirilen canları geri getirmeyeceğini, acıları azaltmayacağını kaydeden Jovanovic, 1990'lı yıllardaki savaş çılgınlığının en önemli sembollerinden birinin de bugün müebbet hapse mahkum edilen Mladic olduğunu ifade etti.

Jovanovic, kararın nefret söylemleri ve çatışmalara değil, tüm bölgede barışçıl bir politika inşa edilmesine vesile olması temennisinde bulundu.

Muhabir: Kayhan Gül,Almir Terzic

Kaynak: AA