Karadayı’da Nazif Babanın Kalemi Kırılamaz !

Karadayı dizisinde dün akşam Nafiz Babanın kalemi kırıldı, herkes şok oldu. Nafiz Baba beraat etmiş karar Yargıtay tarafından bozulmuştu.

Karadayıdaki dönemsel hataları ben yazmaktan usandım senaristler hata yapmaktan usanmadılar. O dönem çok zor bulunan çok yüksek hava paralarıyla (Telefona verilen hava parasıyla Bir Renault yada Murat marka otomobil alınabilirdi.) devir olan telefon maşallah zengin fakir her evde mevcut. Feride hakim yeni bir eve taşınıyor telefon hemen bağlanmış, hadi Feride çok zengin hava parası verdi aldı diyelim o zamanlar devir alınan telefonların bağlanması bile en az 3-12 ay sürebiliyor. Ayrıca bu telefonla şehirlerarası otomatik konuşulabiyor. Ya da Sinan nişanlısı Feride’ yi 1980 de tiyatroya dönüşen şan sinemasına 1974 de tiyatro izlemeye davet edebiliyor.

Diziyi seyredenlerin bildiği üzere Mahir adliyeye Sahte kimlikle Avukat Stajyeri Salih olarak girmiş ancak sahteciliği tespit olunca cezaevine gönderilmişti. Ancak 15 Mayıs 1974 de Cumhuriyetin 50. Yılı dolayısıyla ilan edilen Genel Aftan faydalanarak cezaevinden çıkmıştı.

Dizide Mahir’e uygulanan af Nazif Babaya uygulanmamakta. Ancak af kanununu incelediğimizde 7 Şubat 1974 tarihine kadar işlenen tüm suçları kapsadığını görüyoruz. 1974 yılında çıkan af gereğince idam cezasını gerektiren suç işleyen bir kişinin cezası müebbete dönüşüyor ve infaz kanunu gereği 16 yıl 7 ay cezaevinde kalması gerekiyordu.

Şimdi 1974 de olmayan bir makam (Cumhuriyet Başsavcılığı diye bir makam yoktu.) da oturan birini öldürmekle suçlanıyor. Yerel Mahkeme beraat kararı veriyor, Yargıtay Başkanının görevlendirdiği “Ajan katip” Mahir-Feride ilişkisini deşifre ediyor ve Yargıtay Beraat kararını bozuyor ve iki gün içinde yeni heyet teşekkül ediyor ve hakim tehdit ediliyor ve ilk duruşmasında idam kararı veriyor. Yani bu bölümde hukukla Guguk karıştırıldı. Hakim idam kararı verirken senaristler TCK yı açıp okuma zahmetine katlanmadıklarından kanun maddeleri yerine cezaya uyan ilgili maddeler deyimini kullandı.

Ben hukukcu değilim ama bunları biliyorum, dizinin hukuk danışmanı hiçbir şey bilmiyor mu? Dönemsel hatalarınızı dizidir dedik kabul ettik, ama yeter artık hukuku katletmeyin.

MEHMET MURAT MUTLU / Televizyondizisi
Televizyongazetesi.com