METİN ARSLAN

Edirne’den bir internet sitesine ucuz fiyata araç satış ilanı veren H.A.S., “Eşim hastanede, acil paraya ihtiyacım var, o yüzden arabamı satıyorum.” diyerek otomobil almak isteyen M.Y.’den kapora talep etti. M.Y. de PTT aracılığıyla üç seferde 2 bin 500 lira gönderdi. H.A.S., daha sonra kayıplara karıştı. Suç duyurusu üzerine açılan davada mahkeme, bilişim sistemi kullanılmak suretiyle dolandırıcılık yapıldığı hükmüne vardı. Sanığa 6 yıl hapis, 300 gün de adlî para cezası verdi.

İstanbul’da yaşayan M.Y., internetten beğendiği aracı satın almak amacıyla ilanda bulunan telefon numarasını aradı. Telefonda isminin ‘Murat’ olduğunu söyleyen H.A.S., Edirne’de oturduğunu, aracını eşinin hastane masrafları için sattığını belirtti ve araca talip olan M.Y.’den kapora istedi. M.Y. de PTT kanalıyla üç seferde 2 bin 500 lira gönderdi. Kaporaları alan dolandırıcı ilanı kaldırdı ve kayıplara karıştı.
 
Telefon görüşmeleri ve banka kayıtları üzerinden sanık tespit edildi. Daha sonra yakalanan sanık hakkında Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Sanık duruşmada suçlamaları reddetti ancak HTS kayıtları ve banka hesaplarını inceleyen mahkeme heyeti sanığın savunmasına itibar etmedi.
 
Mahkeme, sanık H.A.S.’nin suçunun, 3 ayrı eylemle gerçekleştirilmesi nedeniyle zincirleme suç olduğuna hükmetti. Sanığın eyleminin suçun nitelikli halini oluşturduğuna hükmeden mahkeme, sanığı 6 yıl hapis ve 300 gün adli para cezasıyla cezalandırdı. Sanığın duruşmadaki iyi halini göz önünde bulunduran mahkeme hapis cezasını 5 yıla indirdi.
 
Sanığın davayı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 15. Ceza Dairesi’nin gündemine geldi. Daire yerel mahkemenin kararını yerinde bularak hükmü onadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise sanığın eyleminin ‘basit dolandırıcılık’ kapsamında kaldığını, suçun zincirleme suç olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek dairenin kararının bozulmasını istedi. İtirazı reddeden Yargıtay Ceza Genel Kurulu, dairenin kararını yerinde görerek onadı. İçtihat niteliğindeki karara göre internet üzerinden ucuz araba vaadiyle kapora alanlar ağır cezayla karşılaşacak.




Haber Kaynağı: Zaman