İSTANBUL

Dünyanın en emektar alım satım merkezi bulunan Kapalıçarşı'nın toy yönetimi, ilk kez esnafın kasa başına gitmesiyle belirlendi.

Kapalıçarşı'da gerçekleşen seçimde, Ahmet Kökler ve Ali Nezih Yargılı'nın listeleri yarıştı. Çarşıdaki bin 232 esnafın oy kullandığı seçimde, Kökler'in sıralaması 928 oyla ilk tam toprak aldı. Yargılı'nın listesinin de 301 oy oldığı seçimde, 3 oy çürük sayıldı.

Seçim öncesinde Kapalıçarşı yönetimi dair bilgelik verici Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, seçilen idare kurulunun Kapalıçarşı'nın esnaflarından oluşacağını anlatım ederek, Fatih Belediyesi olarak, zamanı eserlerin restorasyonu dair aşırı görmüş geçirmiş olduklarını ve bu tecrübeleriyle çarşı yönetimine yardım sunacaklarını söyledi.

Demir, Kapalıçarşı'ya katı aşırı hizmetleri bulunduğunu dile getirerek, '40 bin metrekare çevresiyle 100 bin metrekare alan, 3 bin 150 dükkan var. Bunların hepsinin röleveleri, yenileme emekleri oldu. Kapalıçarşı'ya hususi kanun çıkarıldı, demincek en şişman dönemeçteyiz. Bir Eyfel Kulesi'nin 11 yabanlık idare yerleşmiş var. İçerisinde ne müşterek dükkan var, ne çarşı var, ne hamam. Demirden işlenmiş müşterek yer, 11 yabanlık idare yerleşmiş var. Kapalıçarşı'nın şu anne derece 554 senedir müşterek sahibi yok. Kullananı çok, dünyanın en aşırı ziyaretçisinin bulunduğu yer. Dünyanın en emektar zamanı yapıtı ancak sahibi yoktu' sanarak konuştu.

Kapalıçarşı'nın şişman müşterek delibozuk bulunduğunu vurgulayan Demir, 2009'dan beri Fatih Belediyesi kendisine üstlerine aldıkları bu emaneti malikine bıraktıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

'Bunun gerçekten huzuru içerisindeyiz. Seçilen idare kurulunun yapacağı kez haritasını, projelerini yaptık, lazım kanuncu altyapılar oluşturuldu. Altyapı ile ilişik Büyükşehir Belediyemizle üretime başladık. Netice bakımından idare yerleşmiş seçildikten sonradan önlerinde musaddak müşterek plan ve plan doğrultusunda yapılacak dört başı mamur çalışmaların bilgileri var. 13 yabanlık idare kurulunun 9'u esnaftan oluşuyor, 4'ü de amme kuruluşlarının temsilcileri olacak. Bizim şöyleki müşterek avantajımız var; 2009'dan beri dört başı mamur bu sürecin içinde olduğumuz düşüncesince artık yapılacak olana masada da dayanaklık etmek vereceğiz. Burası dünyanın en önemli, en aşırı görüşme edilen çarşısı ve kurulduğu günden beri pozisyonunu bitmeme ettirebilen müşterek çarşı. Bu derece ehemmiyetli müşterek çarşının tamamı sorumluluğunu esnafın üstüne çarpmak akıllıca değil. Tarihi eser, âlemşümul değerimiz ve dört başı mamur milletin eş değeri. Biz de öteki amme kurumları da ve kuşkusuz esnafta üstüne düşeni yaparak bu görüntülerden kurtulacağız. Kapalıçarşı mesele olmaktan çıkacak.'

Muhabir: Semra Orkan

Kaynak: AA