Kantin işletmecilerin tüm sağlık kurallarını yerine getirmesi ve bu konuda önlemleri alması konusunda uyaran Yüksel, kantinlerde yemek pişirilmemesi, kolalı içecekler ve obeziteye yol açacak yiyecekler satılmaması konusunda uyarılarda bulundu. Vali Yüksel, okulların açılmasıyla kantinlerde teknik ve hijyen şartlarının istisnasız sağlanmasını istedi.

Denetimlerin okul çağındaki çocuklar ve gençlerin sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmelerinin sağlanabilmesi amacı ile yapıldığını belirten Yüksel, "Özellikle okul kantinlerinde asgari teknik ve hijyenik şartlar ile gıda güvenliğine ait şartların oluşturulması ve bunların sürekli olarak gerek okul idarelerince ve gerekse ilgili kurumlarca takip ve kontrol edilmesi kanuni zorunluluktur." dedi.

Vali Alaaddin Yüksel imzası ile yayınlanan 'Okul kantinlerinde teknik ve hijyenik şartların sağlanması' genelgesi ile uygulanacak esaslar sıralandı. Kent genelindeki kaymakamlıklar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Özel Eğitim ve Öğretim Kurumları Derneği Başkanlığı'na gönderilen genelgede kantinlerde uyulması gereken kurallar 15 madde ile belirtildi.

Öğrencilere verilen yemeklerin Türk Gıda Kodeksine ve Kanun ve Yönetmelik hükümlerine uygun davranılıp davranılmadığı kontrol edilerek ve bu durumun kayıt altına alınacağı belirtilen genelgede, şu uyarılara yer verildi: "Kirlenmiş, kokuşmuş, ekşimiş, nitelikleri ve görünümü bozulmuş, kurtlu, küflü, kimyasal ya da mikrobiyolojik bozulmaya uğramış, ambalajı yırtılmış, kırılmış, paslanmış ve son tüketim tarihi geçmiş gıda maddeleri kesinlikle satışa ve tüketime sunulmayacaktır. Yemekhane ve kantinlerde doğal maden suları hariç, dengesiz beslenmeye ve şişmanlığa (Obezite) sebep olabilecek, enerji yoğunluğu yüksek ancak besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı, kolalı ve aromalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışı yaptırılmayacak ve otomatik satış yapan makinelerde bulundurulmayacaktır. Bunların yerine süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satışı yapılabilen meyve bulundurulması ile ilgili olarak okul kantin sözleşmesine hükümler konacaktır."

Tuvaletlerin kantinlerdeki gıda üretim, satış ve tüketim yapılan yerlerden uygun uzaklıklarda bulundurulması istenen genelgede uyulması gereken diğer kurallar şu şekilde sıralandı: "Çalışanların yerine getirmesi gereken hususlar (Tüberküloz taraması, portör muayenesi vb.) aksatılmadan yürütülecektir. Çalışanların tırnakları kısa kesilmiş ve temiz olacak, iş kıyafetleri temiz, üretim ve servis aşamalarında eldiven, maske ve bone kullanılması ile bunun gibi kişisel hijyen kurallarına uyulması mutlaka sağlanacak. Çocuklarımız ve gençlerimiz için satışı yasak olan (alkol, tütün ve tütün mamulleri) ürünlerin doğrudan veya dolaylı bir şekilde satılmasının veya kullanılmasının önlenmesi için gerekli tedbirler alınacak."

(CİHAN)