30.Kasım 2011 tarihinde KOSİAD'ın ( Küçük Orta Sanayici ve İşadamları Derneği)  konuğu Kanal D haber muhabiri Arzu İyililkyapan'dı.  Arzu İyilikyapan, KOSAİD'ın İstanbul merkezinde derneğin Ankara Şube başkanı Yurdanur Gödek, Saymanı Tülin Koçak ve derneğe üye olanlarla röportaj yaptı. Kanal D'nin bir haftadır üzerinde titizlikle durduğu Karşılık Çek konusu için Arzu İyilikyapan Adli Para Cezası'na mahkum edilen ve ödeyemediklerinde Hapis Cezası ile karşılaşan aileleri dinledi. 

Mağdurların en belirgin ortak yanı 2008 yılındaki ekonomik krizdi. KOSİAD Ankara Şube Başkanı Yurdanur Gödek, biz Adli Para cezası nedir bu zamanda öğrendiğini insanların borcundan dolayı hapis cezası ile karşı karşıya geldiğinde bu borçalarını ödeyemeyeceklerini dile getirdi.

Yine Dernek saymanı olan Tülin KOÇAK ise, "çek" kelimesinden bu mağduriyete kadar bi haber olduklarını söyledi. Adli para cezası mağduru bir çok kişinin olduğunu, ve bu insanların ancak bir araya gelerek, örgütlenerek bu cezadan kurtulabileceklerini bu yüzden de ortak bir plotformda buluşmanın doğru olduğunu vurgulayarak KOSİAD'ta örgütlenmenin yararlarını anlattı. Tülin KOÇAK "KOSİAD'ın vermiş olduğu hukuki destek ile bu güne kadar Ankara ilinde bize ulaşan dosyalardan 12-13 kişinin cezaevinden kurtulmasına şahid olmak bizi son derece çok mutlu etti" dedi. 

Adli Para Cezası Mağdurlarından biri olan Sebahattin Bey ise; "Bu bir çek davası ise, taraflardan biri alacaklı ve borçlu ise, bu Adli para Cezası'nda kimin çıkarı olacaktır merak ediyorum. Alacaklı bu ceza ile alacağını alamıyor, bu ceza sadece tefecileri ve bankaları koruyor. Bu cezanın ekonomiye hiç bir katkısı yok, bu cezanın kalkmasını özellikle tefeciler istemiyor" dedi. Kendisinin alacaklılarıyla hiç bir sorunu olmadığını ve devamlı görüştüğünü belirterek bu bir borç-alacak, yani tahsilat sözleşmesi ise sadece taraflar arasında kalmalıdır ve adli para cezasının bu anlamda yasadan çıkarılması gerekiyor" dedi.

KOSİAD'ın İstanbul merkez Başkan Yardımcısı ise "Bu derneğin şu aşamadaki en önemli amacı  Adli Para Cezası mağdurlarının yaşamış olduğu sıkıntılardan dolayı sosyal hiç bir ortama katılamadıkları için, aramaları olduğundan ve kaçak yaşadıklarından dolayı bu plotfromda toplanan bu kişilerin yaşadıkları acıyı paylaşarak onların 'SESLERİ' olmasıdır" dedi ve 15 ARALIK 2011 tarihinde Perpa Ticaret Merkezinde düzenleyecekleri toplantının haberini verdi. 

KANAL D Haber Muhabiri Arzu İyilikyapan'nın yaptığı röportaj ile ilgili en önemli açıklaması şu oldu:

"Çek Mağdurları, mağduriyetlerinin ortadan kalkması için, kanundaki düzenlemelerin bir an önce hayata geçmesini bekliyorlar. Küçük Orta ve Sanayici İş Adamları Derneği olan KOSİAD'ta bir araya gelip ortak hareket etmeye çalışıyor, Haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkeme'sinde aramaya hazırlanıyor". dedi.  


KANAL D'de Sabah Programı olan İrfan Değirmencioğlu ile Güne Başlarken'de yayınlanan Ropörtajı İzlemek için Linke tıklayınız. 
 
İZLEMEK İÇİN TIKLA