ANKARA

"Suç örgütü kurarak, kamu ihaleleri sırasında menfaat sağladıkları" iddiasıyla 23 kişinin yargılandığı davanın, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve tutuksuz sanıklar ile avukatlarının katıldığı duruşmasında karar çıktı.

Mahkeme Başkanı Bahattin Özbaş'ın açıkladığı karara göre, eski KİK Üyesi Ali Kaya, iddianamede sıralanan 6 olaya ilişkin, "haksız menfaat sağlayarak görevini kötüye kullanmak"tan suçlu bulunarak, toplam 5 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklardan Şenol Varürer"e 5 yıl 6 ay, Osman Turna'ya da 5 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

"Görevi kötüye kullanmak suçuna azmettirmek" suçundan sanıklardan Aytekin Karahan 3 yıl, Hasan Karakaya ve Sedat Soybay 2 yıl 6'şar ay, Ferit Rızvanoğlu ve Osman Nuri Yılmaz da 1 yıl 3'er ay hapse mahkum edildi.

Mahkeme, bu sanıkların "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üyesi olmak ve örgüte dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından beraatlerine karar verdi.

Mustafa Bakış, Metin Mehmet Akın, Muammer Dülger, Yusuf Kaya, Orhan Nurduhan, Şeyhmus Kaya, Alaattin Sarpkaya, Hikmet Kızılca, Bahri Köse, Mevlüt Kurtoğlu, Binali Özdoğan, Okan Tosun, Çetin İnsan, Erkan Fırat ve Hasan Yüksel de atılı suçlardan beraat etti.

İddianamede Ali Kaya ve KİK'te çalışan bazı kişilerin, kuruma gelen ihale dosyalarıyla ilgili şikayet başvurusu yapan bazı firma yöneticileriyle ortak hareket ederek görevlerini kötüye kullandıkları, bu firmalar lehine karar çıkartıp haksız kazanç elde edildiği öne sürülüyordu.

Muhabir: Barış Kılıç

Kaynak: AA