Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan, "ombudsman" yerine kullanılan "kamu denetçisi" tanımının, görevlerinin toplumda doğru algılanmamasına yol açtığını belirterek, "Kimi yerde 'halkın avukatı', 'adalet savunucusu' gibi isimler nitelendirilmiş. Biz de ileride isim değiştirebiliriz." dedi.

Zekeriya Aslan, İzmir'de düzenlenen Kamu Denetçiliği Kurumu 3. Bölgesel Konferansı'nda yaptığı konuşmada, ombudsmanın kelime anlamının "aracı kişi" demek olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Türkiye'de karşılığı, kamu denetçiliği kurumu olarak nitelendirildi. Kamu denetçisi deyince toplumda farklı algılamalar oluşuyor. Müfettiş, denetçi gibi algılanıyor. Ombudsman yerine kullanılan kamu denetçisi, görevimizi doğru tanımlamıyor. Kimi yerde halkın avukatı, adalet savunucusu gibi isimler nitelendirilmiş. Biz de ileride isim değiştirebiliriz."

İzmir Valisi Mustafa Toprak da dünyanın hızlı değişim ve dönüşümden geçtiğini belirterek, devletin, bu ortamda tüm alanlarda, birey, sivil toplum ve tüm dinamiklerle ilişkisini gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Uygulamalarda, insan merkezli, etik değerleri işin kalbinde düşünen bakış açısıyla hareket edilmesinin önemine dikkati çeken Toprak, "Kamu denetçiliği, sorunların hızlı şekilde çözülebilmesi açısından önemli. Kamu denetçiliğinin özündeki ruhu, kamu kurumlarına yansıtabilmeliyiz." şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da uzlaşma kültürünün yerleşmesinde Kamu Denetçiliği Kurumunun önemine değinerek, "Uzlaşma kültürünü yerleştirebildiğimiz müddetçe, sorunlarımızı daha kolay, barışçı, ortamı germeden, en az zarar görerek çözmenin yolunu bulacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA