ANKARA - Yıldız Nevin Gündoğmuş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İLBANK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Refik Tuzcuoğlu, "Kamu binaları, bulundukları bölgenin doğal çevresine saygı duyarak, yapılan her türlü müdahalenin ekolojik sonuçları her açıdan dikkate alınarak inşa edilmeli." dedi.

İLBANK'ın "Bizim Şehir" projesi kapsamında düzenlenen kamu binalarının ön planda tutulduğu "Kamu Binaları Tasarımı Fikir Yarışması"na başvurular başladı.

Yerel mimariye katkı sağlayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İLBANK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Refik Tuzcuoğlu, "Kamu Binaları Tasarımı Fikir Yarışması"na ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.

Tuzcuoğlu, özgün tasarımlar olması gerektiğine işaret ederek şunları söyledi:

"Teknoloji, tasarım ve mimari alanlarındaki gelişmeler, kamu binalarına da yansımalı ve alışılmışın yerine, tasarlandığı bölgeye uyumlu ve özgün olmalıdır. Bu yarışma ile belediyeler, okullar veya devlet daireleri gibi kamu kurumları için sürdürülebilir bir tasarım politikası geliştirilmesine ve o bölgenin tarihine, doğal yapısına ve yerel mimari anlayışına uygun projeler üretilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz."

Sosyal ve kültürel ilişkileri modern hayatın gerekliliklerine göre biçimlendirirken yakın çevresi ile ilişkilendirilmiş bir mimari anlayıştan bahsettiğine dikkati çeken Tuzcuoğlu, "Kamu binaları, bulundukları bölgenin doğal çevresine saygı duyarak, yapılan her türlü müdahalenin ekolojik sonuçları her açıdan dikkate alınarak inşa edilmeli. Bütüne baktığımız zaman şehre, şehir kimliğine ve yaşamına olumlu katkı sağlayacak özgün ve kimlikli bir mimari konsept olmalı." dedi.

Bu yarışmayı sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerinin altını çizen Tuzcuoğlu, kamu binalarını özgün ve kimlikli birer değer olarak yeniden yorumlayan şehir, yaşam, mekan kalitesini iyileştirici ve artırıcı, yaratıcılığı ve özgünlüğü olan bu fikir projelerinin şehirler için önemli bir kazanım olacağını kaydetti.

Şehrin kimliğini yansıtacak

Geçen yıl yapılan mahalle tasarımı yarışmasından sonra bu kez Türkiye genelinde düzenlenen özel tasarım yarışması sonucunda seçilecek proje, şehir kimliğinin önemli unsuru olan kamu binalarında uygulanacak.

Mimarların başvurabileceği yarışmaya, ekip başının mimar olması şartıyla ilgili meslek grupları olan şehir planlama, peyzaj mimarlığı, iç mimarlık ve mühendislik gibi bölüm mezunları da katılabilecek.

11 Haziran 2018'de başlayan başvurular, 10 Eylül 2018'de sona erecek.

Toplam 300 bin lira ödül dağıtılacak

Sonuçları 25 Eylül 2018'de açıklanacak yarışmada, birinciye 100 bin lira, ikinciye 80 bin lira, üçüncüye 60 bin lira ödül verilecek. Ayrıca 3 projeye de 20'şer bin lira mansiyon olmak üzere toplam 300 bin lira ödül dağıtılacak.

Yarışmaya ilişkin detaylar, şartname ve eklerine www.kamubinalaritasarimi.com adresinden ulaşılabilecek.

Kaynak: AA