ANKARA

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, kamu politikasında değişime gitmeden önce vatandaşların taleplerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, "Vatandaşın ilgi alanından, isteklerinden uzak bir yaklaşım benimsenmesi halinde başarıdan söz etmemiz mümkün değil." dedi.

Elvan, Türkiye Kalite Derneğince (KalDer), Savunma Sanayii Müsteşarlığının ev sahipliğinde düzenlenen, "18. Kamu Kalite Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, merkezinde insan olması sebebiyle kamu politikalarında değişim yapabilmek için mevzuat değişikliğinin tek başına yeterli olmadığını, mevzuat değişikliklerinin nitelikli insan altyapısını ve hizmet odaklı çalışma anlayışını destekleyecek şekilde hazırlanması gerektiğini söyledi.

Kamu yönetiminde değişimin, zaman, sabır, bazen de nesil değişikliği istediğini belirten Elvan, "Bu durum kamu politikalarına yönelik geliştirilecek yenilikçi yaklaşımların, politika alanına göre farklılaştırılmış bir biçimde uygulanmasını da zorunlu tutmaktadır." diye konuştu.

"Vatandaşların talepleri iyi analiz edilmeli"

Hükümet olarak 2002'den bu yana kararlılıkla uyguladıkları ekonomi politikaları ve yapısal reformlar sonucu sağlanan ekonomik istikrarla Türkiye'nin önemli mesafe katettiğini anlatan Elvan, "2002'den beri sürdürmekte olduğumuz koalisyonsuz dönemde değişimin adeta devlet politikası haline getirilmiş olması, kamu politikalarını hızlı bir değişim sürecine soktu." ifadesini kullandı.

Kamu politikasında değişimin başarısı için koordinasyonun önemine de değinen Elvan, uygulamaya konulan politikaların çok sayıda bileşeninin bulunması ve birden fazla kurumu ilgilendirmesinin, tasarlama ve uygulama noktasında güçlüklere neden olduğunu söyledi.

Yöneticilerin yetkinliğinin de kamu politikasında değişim konusundaki temel başarı faktörleri arasında yer aldığını belirten Elvan, "Yeni kamu yönetimi, siyaset ile idare arasındaki ilişkilerde politikacıları, stratejistler ve düşünce oluşturucuları olarak görmektedir. Siyasilerin, değerleri ve vizyonları belirleyip uygun stratejileri seçmeleri ve makro seviyede kaynakları tahsis etmeleri önemlidir." dedi.

Muhabir: Erdal Çelikel

Kaynak: AA