ANKARA-Burcu Çalık

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya imzasıyla Türkiye genelinde 12 bin 554 engelliye hizmet veren 174 Özel Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderilen genelgede, merkezlerin kalite standartlarına yönelik uyarı ve talimatlara yer verildi.

Özel bakım merkezlerinde çalışan personele verilen hizmet içi eğitimler ve kalite standartlarının sağlanması noktasında yaşanan tereddütlerin giderilmesi ve ortak uygulama birliğinin sağlanması amacıyla gönderilen genelgede, Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliği kapsamında, bakım merkezlerinde çalışanlara yönelik, yıllık en az 10 saat hizmet içi eğitimlerin verilmesi gerektiği anımsatıldı.

Genelgede ayrıca bakanlıkça belirlenen standartları sağlayan merkezlere de düzenli olarak teşvik ödemesi yapıldığına işaret edildi.

Bakım elemanları için "psikodestek" uyarısı

Merkezlerden hizmet alan engelli vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerini tam anlamıyla karşılamak için zorunlu hizmet içi eğitimlerin verilmesi gerektiği aktarılan genelgede, özellikle ağır ve yıpratıcı görevlerde çalışan bakım elemanlarına yönelik "psikodestek" hizmetinin sağlanmasının çok önemli olduğu belirtildi.

Genelgede, ilgili yönetmelik çerçevesinde belirlenen yıllık 10 saatlik hizmet içi eğitimlerin asgari bir sınır olduğu vurgulanarak, kişisel gelişim ve psikodestek eğitimleri için herhangi bir sınırlamanın söz konusu olmadığı kaydedildi.

Bu kapsamda merkezlere, her yıl kasım ayı içerisinde bir sonraki yılın eğitim planlarını hazırlayarak, aralık ayı sonuna kadar bakanlık il müdürlüklerine gönderilmesi talimatı verildi.

Teşvik Komisyonu kurulacak

Genelgede ayrıca Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile sivil toplum kuruluşları arasında yapılan iş birliği sonucunda ISO 9001:2015 Standart Şartlar Belgesi'nde öngörülen kalite yönetimi sisteminin oluşturulduğu hatırlatıldı.

Bu sistem kapsamında kalite yönetim sisteminin geliştirilmesinden bütün merkezlerin sorumlu olduğuna ve sisteme ilişkin dokümanların kullanılmasına başlanması gerektiğine işaret edilen genelgede, ayrıca bakanlık bünyesinde bu çalışmaları takip etmek üzere "Teşvik Uygulama, Sistem İyileştirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu"nun kurulacağı bildirildi.

Kalite belgesini almayana teşvik yok

Öte yandan genelgede, bakım merkezlerine bakanlıkça sağlanan teşvik ödemelerine yönelik de önemli uyarılarda bulunuldu.

Merkezlere verilen teşviklerin Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğinin Geçici 8 ve 9'uncu maddelerinde düzenlendiği belirtilen genelgede, "Merkezlere teşvik ödemesinin devam ettirilebilmesi için, bu merkezler tarafından genelgenin yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'nin alınması gerekir. Bu süre içerisinde TS EN ISO 9001:2015 belgesini alamayan merkezlere teşvik ödemesi yapılmaz." ifadelerine yer verildi.

Engelli başına 2 bin 619 lira destek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı özel bakım merkezlerine hali hazırda her engelli için aylık 2 bin 619 lira destek ödemesi yapıyor.

Bu ödemenin büyük oranını engelliler için verilen destek oluştururken, destek rakamı içerisinde yer alan teşvik ödemeleri de her engelli için yaklaşık 600 liraya karşılık geliyor.

Kaynak: AA