ANKARA

Kale Havacılık'ın 400 parçasını üreterek katkı sağladığı Türkiye'ye teslim edilecek ilk yeni nesil savaş uçağı F-35’in montajına ABD'de başlandı.

Kale Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, dünyanın en önemli savunma projelerinden Müşterek Taarruz Uçağı Programı çerçevesinde geliştirilen F-35’in ana sorumlusu Lockheed Martin, Türkiye'ye teslim edilecek ilk uçağın montajını ABD'nin Marietta kentindeki merkezinde düzenlediği törenle başlattı.

Sistemleri ve dizaynı ile dünya havacılık tarihinde yeni bir sayfa açan F-35'e, Kale Grubu şirketlerinden Kale Havacılık, önemli tedarikçilerden biri olarak katkı verdi. Söz konusu savunma sanayi projesinde 2004 yılından bu yana yer alan alan Kale Havacılık, Türkiye için üretilen bu ilk uçağa, 400 değişik gövde, kanat, kokpit parçaları ve montaj gruplarıyla katkı sağladı.

F-16 ve F-18 gibi savaş uçaklarından dört kat daha etkili olduğu belirtilen F-35'lerin, gelecek 40 yılın taarruz uçağı olması öngürülüyor. Radara yakalanmama özelliğine sahip yeni nesil uçaklar, Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi. Türkiye'nin 116 adet F-35 savaş uçağı sipariş verdiği projenin diğer ortakları ise Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman

Kaynak: AA