ANKARA - BURCU ÇALIK

Yaklaşık iki yıllık bekleyişin ardından evlat edinme mutluluğunu yaşayan ve hikayesini "Kalbiyolojik anne" isimli bloğu üzerinden yüzlerce insana aktaran Tülay A, her çocuğun bir aile yanında olmayı hak ettiğini belirterek, herkese evlat edinme, koruyucu aile olma çağrısı yaptı.

Prosedür henüz tamamlanmadığı için soyadını vermek istemeyen Tülay A, hikayesini AA muhabirine anlattı.

Tülay A, 7 yıldır evli olduğunu, çocukları çok sevdiğini, biyolojik olarak çocuk sahibi olamayınca evlat edinmeye karar verdiğini belirtti.

Bir annenin çocuğunu sadece karnında değil, kalbinde de var edip büyütebileceğini ifade eden Tülay A, bu konudaki düşüncelerini, deneyimlerini "Kalbiyolojik anne" adıyla açtığı sosyal medya hesabı ve bloğu üzerinden paylaştığını aktardı.

Eşinin evlat edinme konusunda kendisini desteklediğini, evliliklerinin ikinci yılında ailesi kazada vefat eden üç kardeşi evlat edinmek istediklerini anlatan Tülay A, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii o dönem, çocuklar için bizi çok genç gördüklerinden ve 3 çocuk olduğundan da idare edemeyiz diye ret cevabı aldık. Buna rağmen biyolojik çocuğumuzun olmasının güç olduğunu anladığımız evliliğimizin beşinci yılında eşime, evlat edinelim mi dediğimde ilk tepkisi olumsuzdu. Neden? 'İlla çocuğumuz mu olmalı, belki de olur ilerleyen yıllarda' gibi cevaplar verdi fakat biliyordum o da bir çocuğu bağrına basmaya benim kadar hazırdı. Sadece biyolojik olarak çocuğumuzun olmasının güç olduğunu kabul etmesi gerekliydi. Sonunda o da bir çocuğun hayatına dokunup, onu bu hayatta yalnız bırakmamamız konusunda benimle aynı fikre geldi."

"Kalpten de doğan bebekler olabiliyor"

Tülay A, "Kalbiyolojik anne" ifadesinin evlat edinen veya koruyucu aile olmak isteyenlerin kullandığı bir terim olduğunu belirterek, "Kalbiyolojik anne ismi kalbe dokunan bir terim benim için. Bazen beden doğuramıyor ama kalpten doğan bebekler de olabiliyor. İşte onlar kalbiyolojik bebekler. Kalp bağı ile beslediğiniz bir bebek. Hem de öyle 9 ay falan değil, 2-3 yıl sürebiliyor bazen." dedi.

Evlat edinme sürecinde bu işin hem manevi boyutuna hem de prosedürüne yönelik çok detaylı araştırmalar yaptığını vurgulayan Tülay A, bloğunu kendisi ile aynı durumdakilere yol göstermek amacıyla açtığını dile getirdi.

Tülay A, vakit bulduğunda bloğundan deneyimlerini evlat edinmek isteyenlerle paylaştığını, çok fazla mesaj aldığını söyledi.

Evlat edinme başvuru sürecindeki bekleyişini ortalama 9 ay 10 gün süren gebelik sürecine benzeten Tülay A, "Bizim de kalben gebeliğimiz tam 17 ay sürdü. İlk başvuruda zaten söylemişlerdi, ortalama en az iki yıl diye. O zamanlar 'İki yıl da geçer mi' diyor insan ama geçiyormuş. Zaten o sürecin bir kısmı belge hazırlayıp sunmakla, görüşmeler yapmakla geçti. Neyse ki sonunda evlat edinmek için uygun görüldük." diye konuştu.

"Sevgimizle sarmalanmalı tüm çocuklar"

Bütün vatandaşlara evlat edinme veya koruyucu aile olma çağrısında bulunan Tülay A, şunları kaydetti:

"Her çocuk bir aile yanında olmayı hak ediyor. Bu haklarını onlara teslim etmeliyiz, bu hepimizin sorumluluğu. Sokakta bir çocuk gördüğümüzde sadece 'ah vah' diyerek üzülmek yetmez. Evlat edinilmeli, koruyucu aile olunmalı sevgimizle sarmalanmalı tüm çocuklar.

Hiçbir şey yapamayanlar da yapanlara mani olmamalı, desteklemeli, yüreklendirmeli. Biliyorum ki çevrem ne der diye cesaret edemeyenlerimiz de var. Umut ediyorum ki sayılarımız arttıkça olumsuz düşünenlerin de sayısı azalacak. Hem evlat edinen ailelerin, hem evlat edinilmiş çocukların bu konuyu rahat rahat konuştuğu günler de gelecek inşallah."

Kaynak: AA