Canan Arıtman

Erdoğan’ın koltuğuna siyah çelenk

Haber Merkezi - Bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 100. yılı. Yurttan manzaralar şöyle:

ANKARA: CHP’li Canan Arıtman, kadın ölümlerini protesto etmek amacıyla TBMM’de Başbakan Tayyip Erdoğanın oturduğu bölüme siyah çelenk bırakmak isteyince kavga çıktı. Arıtman, kadın ölümlerini gündeme getirerek, Hiçbir kadın AKPye oy vermemelidir. Kadınlar size oy vermeyecektirdedi. Arıtmanın çelenkli eylemi AKPlilerin tepkisine neden olurken, genel kuruldaki görevliler çelengi Erdoğanın sırasından aldı.

İSTANBUL: İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) tarafından yapılan ortak açıklamada TBMMde bulunan yüzde 9 kadın milletvekili ile dünya sıralamasında Türkiyenin 134 ülke arasında 126. sırada olduğu vurgulandı, TBMM’ye en az 185 kadın vekilin seçilmesi istendi. İstanbul Feminist Kolektif üyeleri de kadın cinayetlerini protesto etmek için Kadıköy Adliyesi önünde bir araya geldi. Kolektif adına açıklama yapan Filiz Karakuş, adli süreçlerin, katilleri haksız tahrik indirimi ile kollamayacak şekilde işletilmesini istediklerini söyledi.

Ontex Canbebeden işten çıkarılan, kadın işçiler, seslerini duyurmak için Şirinevler Meydanında protesto eylemi yaptı. İşçilere destek veren, CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili aday adayı Dr. Hüseyin Özkahraman kadınlara karanfil verdi.

İZMİR: Cumhuriyet Alanında toplanan kadınlar Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlunun da katıldığı törenin ardından kadınlar yürüdü.

DİYARBAKIR: Kadın Kırımına Son sloganıyla kitlesel bir yürüyüş düzenlendi, 11 kadın gözaltına alındı.

Koruma genişliyor Şiddete karşı yasa teklifi

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - AKP’lilerin TBMM Başkanlığı’na sunduğu yeni yasa teklifi Kadınları, çocukları, eşleri, nişanlıları, yakın ilişki içinde yaşayanları, beraberliği sona eren bireyleri ve diğer aile bireylerinikapsıyor. Teklife göre, aile mahkemesi hâkimi koruyucu tedbirler alabilecek. Şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişi evden uzaklaştırılacak ve ev şiddete uğrayan kişilere tahsis edilecek. Silahını kolluk kuvvetlerine teslim edecek. Korunan bireyin imkânı yoksa barınma yeri sağlanacak, geçici maddi yardım yapılacak, tedbir nafakası bağlanacak, kamu kurumunda çalışıyorsa işyeri değiştirilecek, fiziki korumaya alınacak. Yapılan ödemeler, şiddet uygulayan kişiden tahsil edilecek.

Skandal sözler ‘Örtüsüz kadın.. ya satılık ya kiralık’

Yurt Haberleri Servisi - Ordunun Ünye ilçesinde, AKP Ünye İlçe Tanıtım ve Medya Başkanı Süleyman Demirci sosyal paylaşım sitesi Facebooktaki sayfasına, başı açık kadınlar için Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer. Perdesiz ev ya satılıktır ya da kiralıktır yazdı. İlçede yayımlanan Ünye Güncel gazetesinde de yer alan habere yurttaşlar büyük tepki gösterdi.

AKP Ordu Milletvekili Mustafa Hamaratın da bulunduğu bir toplantıya katılan yurttaşlar toplantı sırasında tepkilerini dile getirdi. Yurttaşlar, Demircinin yazdıklarını “ahlaksızlık” olarak niteledi. Hamaratın yaşananlar karşısında sessiz kalması karşısında ise yurttaşlar, Hamarata Gerekeni yapmalısınız, aksi takdirde sizin de bu düşünceye sahip çıktığınızı düşüneceğiz dedi.

Ayrıca AKP Ünye İlçe Başkanı Ahmet Çamyar ve Başkan Yardımcısı Adem Çalıkın yaşanan olayla ilgili bilgisi olduğu fakat buna rağmen Demirciyi sadece sözlü olarak uyarmakla yetindikleri öğrenildi.

Demircinin de yapılan uyarı üzerine Facebooka yazdığı yazıyı sildiği fakat olayla ilgili hiçbir disiplin cezası almadığı belirtildi.

İşgücü, okuryazarlık... Utanç rakamları

MUSTAFA ÇAKIR

ANKARA - Dünya Kadınlar Gününde sendikaların yaptığı araştırmalar, kadınların içinde bulundukları durumu da gözler önüne serdi. Türkiye Kamu-Senin araştırmasından rakamlar şöyle:

6 ve daha yukarı yaştaki her 100 kadından 25i okur yazar değil.

Her 100 kadından 14ü ilkokulu bitirememiş. Her 100 kadından 58i ilkokul mezunu.

Kadın nüfusun sadece yüzde 12lik bir kesimi ortaokul ve daha üstü eğitim almış.

Her yıl 600 bin ile 800 bin arasında kız çocuğu okula gidemiyor.

Ülkemizde kadının işgücüne katılım oranı 1998’de yüzde 35 civarındayken, bugün yüzde 24.8e düşmüş durumda.

Kadınlar parlamentoda ancak yüzde 8.7 oranında temsil ediliyor.

Türk Eğitim-Sen’in 994 kişiyle yaptığı anketin sonuçları ise şöyle:

Toplumsal hayatta karşılaştıkları en önemli sorunların ne olduğu sorusuna kadınların yüzde 38.6 erkek hegemonyası, yüzde 11.5i cinsiyet ayrımcılığı”, yüzde 10.2si şiddet ve taciz, yüzde 9.4ü eğitim-öğretim imkânlarından yeteri kadar yararlanamamak, yüzde 7.6 çalışma hayatında orta/üst düzey yönetici olamamak, yüzde 7.5i yetersiz kadın istihdamı”, yüzde 6.5i hepsiyanıtını verdi.

Kadın olarak çalışma hayatında yaşadığınız en büyük sorun nedirsorusu üzerine, kadınların yüzde 32.7si ayrımcı tutum ve davranışlar, yüzde 30.8i çalışma saatleri ve koşulları, yüzde 18.4ü mesleki yükselme ve terfilerde yaşanan sorunlar, yüzde 5.9u sözlü, fiziki taciz, baskı ve dayatmaya maruz kalma, yüzde 2.6 sözlü ve fiziki şiddet, yüzde 2.9u da diğeryanıtını verdi.

Ankete katılanların yüzde 14.2si kadın çalışanlara görev tanımı dışında verilen işler arasında şunları gösterdi: Okula para toplamak, öğrenci ile ilgili evrak takip, angarya işler, yazışmalar, evrak getir götür işleri, fotokopi, temizlik işleri, çaycılık, masa silmek.



Cumhuriyet