Çocuk sahibi olan kadın çalışanlar için kısmi çalışma uygulaması getiren Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyon görüşmelerinde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Hem kadının istihdama katılımını sağlamalıyız hem de çocuk yapmasının önündeki engelleri kaldırmalıyız. Bunu kısmi zamanlı çalışmayla başarabiliriz” dedi. Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreterliği’nden yapılan açıklamada ise “AKP işçi ve emekçilere dayattığı esnek çalışma politikasını yine kadınlar üzerinden hayata geçirmeye çalışıyor. Bu kanun taslağını kabul etmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

'da yer alan habere göre, tasarıda yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:

» Kadın memurlara doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti olmadan çalışma olanağı tanınacak.

» Memurların doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.

» Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memurlara 8 hafta izin verilecek.

» Doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminden başlayan 24 ay aylıksız izin, istekleri halinde 2, 4 ve 6 aylık yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde de başlatılabilecek.



» Çocuğu olan veya evlat edinen memur anne ve baba, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Bundan yararlanamayacak memurlarla ilgili usul ve esasları Bakanlar Kurulu belirleyecek.

» Doğuma bağlı yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanmaları nedeniyle mali hakları ile sosyal yardımları yarım ödenen memurların, bu şekilde ödeme yapılan döneme ilişkin fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanacak.

İşçiler için düzenlemeler
» Kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek. Bu hükümlerden faydalanacaklar süt izninden yararlanamayacak.

» Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süreyle çalışan kadın işçilerin ücretlerinin, çalıştıkları süreye tekabül eden kısmının prim ve ücretleri işverenden, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretleri ise İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

» Kadın işçinin doğum sonrası veya evlat edinmede yarım çalışma ücretinden yararlanabilmesi için işçinin adına doğum tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekecek.

» Analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışabilecek. Eşi çalışmayan ebeveynler düzenlemeden yararlanamayacak.


***

Eğitim Sen: Kabul edilemez!

Eğitim Sen’li kadınlar, yasa taslağına sert tepki gösterdi. Merkez Kadın Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Kadınlar açısından geniş haklar içeriyormuş gibi görünen tasarı tam bir aldatmaca. AKP, doğum iznini esnek ve güvencesiz çalışmanın kaldıracı haline getiriyor” denildi. Tasarıda kadınlara ‘çok çocuk az çalışma müjdesi (!)’ verildiğini belirten Eğitim Sen’li kadınlar, “Doğum izni kadınların en temel hakkıdır. AKP bu hakkı kullandırmak için doğum yapan kadınlara esnek çalışmayı ve doğurmayan kadınlara da güvencesizliği dayatmaktadır” dedi. Tasarıda kadınların ‘ebeveyn izni’ talebinin de görmezden gelindiğine dikkat çeken kadınlar, “AKP ‘analık izni’ olarak tarif ettiği doğum sonrası izinle çocuk bakımını kadına yüklemeye devam ediyor. Kadınların mücadele ile kazandığı süt iznini ise kaldırıyor. Memur kadınlar yarı zamanlı çalışmadan mali ve sosyal hakları zarar görmeden yararlanacak denilse de uygulama öyle değil. Bu kanun taslağını kabul etmiyoruz. İşçi ve emekçi kadınları kazanılmış haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net