Kadın mahkumların tezgahlarda işlediği el dokuması halılar için 320 kişi sırada bekliyor.

Sivas'ta 1949 yılında kurulan ve daha önce Kadın ve Erkek Açık İnfaz Kurumu olarak hizmet veren cezaevi, 3 ay önce yapılan çalışma ile tamamen kadınlara yönelik olarak düzenlendi. Erkek mahkumlar bölümü, kentteki kapalı cezaevi yanına yapılan yeni yerine taşındı. Mahkumları topluma kazandırma kapsamında çeşitli kurs faaliyetleri ile meslek kolları uygulamalarının yapıldığı infaz kurumu çalışmalarıyla dikkat çekiyor. 186 kadın mahkumun bulunduğu infaz kurumu, çeşitli mesleki kuruluşların da desteği ile iş kollarında faaliyetlerde bulunuyor. Besicilik, kuaförlük, kalorifer ateşçiliği, arıcılık gibi kursların dönem dönem verildiği infaz kurumunda ekonomiye katkı sağlayan üretim faaliyetleri ön plana çıkıyor.

320 KİŞİ SIRADA BEKLİYOR

Kadın Ceza İnfaz Kurumu'nda faaliyetler arasında ilk sırada halı dokumacılığı geliyor. Cezaevinde bulunan mahkumlardan 72'sinin katılımıyla 20 tezgahta halı dokuma çalışmaları titizlikle sürdürülüyor. Cezaevinde normal ebatlardaki bir halı yaklaşık 2.5 yılda tamamlanıyor. Kadın mahkumların el emeği ve göz nuru ile dokunan halıların müşterileri de sırada bekliyor. Dokunan halılardan almak için halen 320 kişi sırada bekliyor. Uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tamamlanan halılar sırasıyla bekleyen sahiplerine teslim ediliyor. Ayda ortalama 16 metrekare halı dokunuyor. Cezaevinde üretilen halılarda kuruma özel 96 tescilli desen kullanılıyor. Buradaki atölyeler ve dokunan halılar ile ilgili olarak da Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nun başlattığı akademik bir tez hazırlığı bulunuyor. Cezaevinde mahkum sirkülasyonu yaşanması üretim süresinin artmasına neden oluyor.

HASTANELERE SPANÇ ÜRETİMİ

Kadın ceza infaz kurumunda bulunan iş atölyeleri arasında spanç üretim atölyesi de önemli kazanç getiren faaliyetler arasında yer alıyor. Cezaevindeki 36 kadın mahkumun yaptığı spançlar, kentteki Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Numune Hastanesi ve Devlet Hastanesi'nin ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca 12 mahkumun çalıştığı tekstil atölyesinde ise nevresim ve yastık imalatı yapılıyor. Bu ürünler ceza infaz kurumlarının ihtiyacının yanı sıra, çeşitli kurumlardan gelen talepler için de üretiliyor.

420 BİN LİRA KAR ETTİ

Ceza infaz kurumu erkek koğuşlarının da dahil olduğu 2011 yılında toplamda 420 bin lira net kar elde etti. Bu yılki rakamların da benzer düzeylerde gerçekleşmesi bekleniyor. Şu anda kadın cezaevinde bulunan mahkumlardan 122'si aktif olarak iş kollarında faaliyet gösteriyor. Günlük 8 saat çalışan mahkumların tamamının sigortaları bulunuyor. Kadın mahkumlara çalışmalarının karşılığı olarak günlük 6.5 lira yevmiye ödeniyor. Sivas'taki Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu sadece kadınların yer aldığı İç Anadolu Bölgesi'ndeki ikinci cezaevi olma özelliği ile de dikkat çekiyor.

BOŞ VAKİTLERDE 'VOLTA'

Kadın mahkumlar, iş ve meslek kursları kapsamındaki faaliyetlerinden arta kalan dinlenme zamanlarında ise cezaevinin geniş bahçesinde volta atarak vakit geçiriyor. Kadın mahkumların en büyük beklentileri arasında ise Denetimli Serbestlik Yasası'nın kapsamının genişletilmesi yer alıyor. Kadın mahkumlar bir an evvel sevdiklerine kavuşmayı arzu ediyor.

'SİVAS HALICILIĞINI YAŞATIYORUZ'

Sivas Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Sıttık Sami Koçak, cezaevinde yaptıkları çalışmaların temelinde mahkumların topluma kazandırılması olduğunu belirterek, "Buraya gelen mahkumlarımıza çeşitli meslek kollarında eğitimler vererek, buradan çıktıklarında yeni hayatlarında sıkıntı yaşamamaları için çalışmalar yapıyoruz. Özellikle iş kollarında yaptığımız çalışmalar ile kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Özellikle halıcılıkta Sivas Açık Cezaevi'nin önemli bir rolü vardır. Halılarımız sipariş üzerine dokunuyor. Zaman içerisinde buradaki kalite daha da artırıldı. Burada 96 ayrı desende tescilli halılar dokunmaktadır. Yoğun bir ilgi olduğundan dolayı şu an yeni talep kabul edilmiyor. Dokunmayı bekleyen daha 320 halımız var. Halılarımız 2.5 yıl ile 3 yıl arasında tamamlanıyor. Meşakkatli ve zor bir iş ancak Sivas'taki halıcılığın misyonunu sürdürmek için bu çalışmalar devam ediyor." dedi.