Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ulusal eylem planı kapsamında kadına yönelik şiddete karşı 100 bin imam eğitilecek. Öncelikle İç Anadolu Bölgesi’nde 12 bin din görevlisini eğitecek olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu rakamı yurtdışı da dahil olmak üzere 100 bine kadar çıkarmayı hedefliyor.

100 bin imam şiddet sorununu 'çözecek'
Cumhuriyet gazetesinden Sevil Arınan'ın haberine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hazırladığı “ulusal eylem planında”, kadına yönelik şiddetle mücadelede görevlendirilecek din görevlilerinin sayısının artırılması kararlaştırıldı. Öncelikle İç Anadolu Bölgesi’nde 12 bin din görevlisini eğitecek olan bakanlık, 2015 yılına kadar bu rakamı yurtdışı dahil 100 bine çıkarmayı hedefliyor.

Bakanlığın hazırladığı ulusal eylem planı, 2012-2015 yılları arasını kapsayacak. Eylem planıyla yasal düzenleme, farkındalık yaratmak, zihniyet dönüşümünü sağlamak, kadının güçlendirilmesi ve koruyucu hizmet sunumu yapmak, sağlık hizmetlerinin sunumunda iyileştirmeye gitmek hedefleniyor. Planda ayrıca aile içi şiddetin önlenmesine ayrılan maliyetin, şiddet mağdurlarının tedavi ve korunma maliyetinden daha düşük olduğu da belirtildi. Önceki ulusal planda, kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında 2006’da İçişleri Bakanlığı protokolüyle 45 bin polise, 2008’de Sağlık Bakanlığı protokolüyle 65 bin sağlık personeline, 2009’da Adalet Bakanlığı protokolüyle 326 aile mahkemesi hâkimi ile savcısya eğitim verildiği de anımsatıldı. 2012-2015 ulusal eylem planında yine şiddeti önleme kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı’yla Nisan 2010’da imzalanan protokol anımsatıldı. Planda eğitici eğitimlerinin tamamlanmasının ardından, İç Anadolu Bölgesi’nde 12 bin din görevlisine ulaşılmak istendiği kaydedildi.

Eğitimler 2015’e kadar sürecek
Planda din görevlileriyle ilgili ayrıca “İkinci adımda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yurtdışında görevlendirilecek din görevlileri ve başkanlığa bağlı aile irşat ve rehberlik bürolarının bulunduğu iller tercih edilerek, diğer bölgelerden seçilecek illerde de proje uygulaması gerçekleştirilecek. 2015 yılına kadar sürdürülmesi amaçlanan eğitimlerde hedef Türkiye’deki 100 bin civarındaki din görevlisine ulaşmaktır” denildi.

habersol