HSYK’nın raporlarını kabul etmeyip Gaziantep’e tayin ettiği kadın hakim, zehir zemberek bir dilekçeyle görevinden istifa etti.

‘Boyun eğmektense boynumu vermeyi tercih ederim’ BOYUN ağrıları nedeniyle aldığı raporlar gerçekçi bulunmayınca Hakimler ve Savcılar Yüksel Kurulu’nca (HSYK) İstanbul Üsküdar Adliyesi’nden Gaziantep’e atandığı ileri sürülen hakim 44 yaşındaki Ayşegül Aksu, beyin tümörü teşhisiyle ameliyat olup, sağlığına kavuştuktan sonra eleştiri dolu dilekçesiyle bugün istifa etti. Ayşegül Aksu, “Boyun eğmektense, boynumu vermeyi tercih ettim” dedi.

5 Kasım 2010’da Amasya’dan Üsküdar’a tayin olan, boyun ve baş ağrısı şikayetleri nedeniyle zaman zaman rapor alan iş mahkemesi hakimi Ayşegül Aksu, 7 aylık görev süresi dolmadan Haziran 2011’de Cumhuriyet Savcısı eşi Hüseyin Aksu ile Gaziantep Adliyesi’ne atandı. 3 çocuk annesi Ayşegül Aksu, Gaziantep 3’üncü İş Mahkemesi’nde mesleğini sürdürürken, sağlık sorunları artınca Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gitti. Hastanede yapılan tetkiklerde Ayşegül Aksu’nun beyninde tümör olduğu saptandı. Aksu, 13 Şubat 2012’de gerçekleştirilen ameliyat öncesi hukuk çalışanlarının paylaşımda bulunduğu www.adalet.org sitesindeki mesajında, “HSYK 1’inci Daire’de görev yapanlar hariç, tüm meslektaşlarımın dualarını bekliyorum” diye yazdı. Kadın hakimin eşi savcı Hüseyin Aksu da aynı sitede “Değerli dostlar, eşim Ayşegül Aksu beynindeki tümör nedeni ile 13 Şubat 2012 günü, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Servisi’nde operasyon geçirecektir. Dualarınızı eksik etmeyiniz” diye mesaj yineledi.

TÜMÖR İYİ HUYLU ÇIKTI

Ayşegül Aksu’nun omurilik soğanı ile beyin sapı diye tabir edilen bölgede saptanan tümörü Beyin Cerrahi Servisi’nde Doç. Dr. İbrahim Erkutlu’nun gerçekleştirdiği 10 saatlik başarılı operasyonla alındı. Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aksu, bir yıl önce eşinin rahatsızlığına boyun fıtığı teşhisi konulduğunu belirtip, “Eşim sürekli baş ve boyun ağrısı şikayeti ile doktora giderek rapor alıp bunu HSYK’ya gönderdi. Ancak HSYK 1’nci Dairesi, eşimin aldığı raporları sahte olduğunu iddia ederek Üsküdar Adliyesi’ndeki görevi henüz 7 ayı bile doldurmadan Gaziantep’e atamasını yaptı. Aynı şekilde benim de atamam da Gaziantep’e yapıldı. Tümör Allah’a şükür iyi huylu çıktı ve sağlığı şimdi gayet iyi. Kendisi Türkiye’nin sayılı iş hukuku hakimlerinden birisi olup, İstanbul’da avukatlık yapacak” dedi.

FACEBOOK’TAN DOMUZ BAĞLI KARİKATÜRLE İSYAN

Aksu çifti, çocukları 9 yaşındaki Çağrı Mete ile 7 yaşındaki Gökberk’i eğitimleri nedeniyle İstanbul’da babaannelerinin yanında bırakırken, üniversiteye hazırlanan 17 yaşındaki Elif Bilge, anne ve babasıyla birlikte Gaziantep’e geldi. Ayşegül Aksu, çocuklarını görmek için haftada bir gün İstanbul’a gidip, gelmeye başladı. Savcı Hüseyin Aksu ise 15 günde bir çocuklarıyla hasret giderip, döndü.

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aksu’nun kişisel sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta ise domuz bağıyla bağlanmış, gözleri kapalı, önünde adaletin terazisi bulunan bir karikatür paylaşması dikkat çekti. Çaresizliği simgeleyen karikatür ile ilgili savcı Aksu, yorum yapmadı.

’BİR YARGIÇ OLARAK SON KEZ YAZIYORUM’

Ayşegül Aksu, adalet.org.tr internet portalında istifa ettiğini duyurdu. İstifa dilekçesini HSYK’ya sunduktan sonra duygularını bu portalda paylaşan Ayşegül Aksu, “Değerli meslektaşlarım; 14.05.2012 tarihi itibarı ile istifa dilekçemi kurula sunmuş bulunmaktayım. Çok sevdiğim mesleğimden kurulun keyfi uygulamaları ve haksızlıkları nedeni ile ayrılmak zorunda kaldım. Boyun eğmektense boynumu vermeyi tercih ettim. Bir yargıç olarak, son kez yazıyorum. Yalnızca Türk Ulusu’na bağlı ve yalnız O’nun adına karar veren tüm meslektaşlarımı saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Ayşegül Aksu ve daha niceleri gelip geçecektir, ama Türk Ulusu sonsuza kadar yaşayacaktır” diye yazdı.

İŞTE İSTİFA DİLEKÇESİ

Ayşegül Aksu’nun Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığı’na gönderdiği dilekçesi şöyle:

“Yüksek Kurulunuzun 05.11.2010 tarihli atama kararnamesi ile isteğim dışında Amasya Hakimliği’nden Üsküdar Hakimliği’ne atamam yapılmıştır. Üsküdar Hakimliği görevimi sürdüğüm sırada yine herhangi bir talebim olmadan, hukuka aykırı bir uygulama ile 7 ay gibi kısa bir zaman geçmesine rağmen, 19.6.2011 tarihli kararnameniz ile Gaziantep hakimliğine atamam yapılmıştır.

Yapılan bu son atama ve gösterilen gerekçeler hakimlik teminatına, Anayasamıza, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun ilke kararlarına aykırıdır. Yapılan hukuka aykırı bu uygulama ile sosyal çevremizde ve meslek camiasında saygınlığımız ve itibarımız zedelenmiştir. Yapmış olduğunuz 19.06.2011 tarihli atama işleminiz öncesinde herhangi bir idari, ya da adli soruşturma açılmamış olması, bu işlemin hukuka aykırı ve keyfi hale dönüşmesi sonucunu doğurmaktadır.

Bir yargıcın, adli, idari soruşturma ve inceleme geçirmeksizin 7 ay gibi bir süre içerisinde iki defa tayinin yapıldığı yerde yargıçlık teminatının sona erdiği çok açıktır. Şerefli, haysiyetli, bağımsız ve tarafsız görev yapmayı kendisine ilke edinmiş, yalnız Türk Ulusu’na bağlı ve onun adına karar veren, demokratik, laik hukuk devleti üstünlüğü ilkesine gönülden inanan gerçek bir yargıcın yapması gerektiği gibi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun; bu haksız, hukuksuz, kanunsuz ve keyfi uygulamalarından dolayı 21 yıl onurlu bir şekilde sürdürdüğüm ve çok sevdiğim yargıçlık mesleğinden istifa ediyorum.”