Cumhuriyet

TÜREY KÖSE

ANKARA - Kadına yönelik şiddet olaylarına karşı getirilen tasarının Bakanlar Kurulu ve TBMM Adalet Komisyonundaki seyri; AKPninmuhafazakâr kimliğini bir kez daha gözler önüne serdi. İktidara yakın medya organlarında Bu yasa aileyi bozar. Koca düşmanlığı artacak, kadının gittiği yere karışmak suçdenilerek tasarının yeniden gözden geçirilmesi istenirken kadın kuruluşlarının katkısıyla hazırlanan ilk taslakta yer alantoplumsal cinsiyetkavramı başta olmak üzere bazı düzenlemeler ayıklandı, eşcinsellerin koruma kapsamına alınmasına ilişkin önergeler de kabul edilmedi. İktidar kadınıailekavramı içine hapsetmekten vazgeçmiyor. Bakanlığın adı Kadındeğil, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıolurken şiddet tasarısının adının başına daAilenin Korunmasıifadesi eklendi. Oysa, 31 Ocak 2012 tarihli taslakta yasanın adı Kadın ve aile bireylerinin şiddetten korunmasıolarak yer almıştı.

Taslak hükümet tasarısına dönüştürülürken önce adı değişti, sonra da içeriğinde ayıklamalar yapıldı. Taslakta tanımlar arasında yer alan Toplumsal cinsiyet: Toplum tarafından kadın ve erkeğe yüklenen ve sosyal olarak kurgulanan cinsiyetçi roller, beklentiler, tutum ve davranışları ifade ederdüzenlemesi tasarıya konmadı.

Görüşmelerde CHPli Dilek Akagün Yılmaz, Öncelike aileyi koruyacağız demeye hakkınız yok. Yalnız yaşayan kadınlar da vardedi. Bakan Şahin ise bu eleştiriye Eski yasayla, geçmişle bağı siliyorsunuz diye eleştiri aldık. Hem aileyi hem de kadına şiddeti birleştirip güçlü bir başlıkla süreci götürmek istedikkarşılığını verdi.

Bazı değişiklikler var

Tasarı bazı değişikliklerle komisyondan geçti. Buna göre; şiddet mağduru çalışan kadınlara tedbir kararı süresince”, çalışmayan kadınlara da 2 ay süreyle çocukları için kreş hakkı tanınacak. Şiddete uğrayan kadınların barınma yerleri arasına sosyal tesislerin yanı sıra yurtlar ve benzeri yerler de eklendi. CHPlilerin ilk ve ortaöğretimde toplumsal cinsiyet, kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konularında ders konulması önerisi de kabul edildi. Prof. Dr. Adem Sözüerin uyarıları üzerine tasarının elektronik kelepçeyle teknik takibi düzenleyen maddesinde değişiklik yapıldı. Bu maddeye teknik takipte ses ve görüntü kaydı yapılamayacağıhükmü eklendi. Tasarıya, koruma tedbir kararları kapsamında, söz konusu kişi istemese bile hâkim kararıyla koruma kararı uygulanabileceği eklemesi yapıldı