Diyarbakır'da 22 Eylül 2015 tarihinde 20 yaşındaki Kevser ve 18 yaşındaki Havva Toprak pompalı tüfekle, anneleri 44 yaşındaki Adalet Toprak ise boğazı kesilip 7 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Olayla ilgili tutuklanan ve hakkında 'Haksız tahrik altında eşe karşı kasten öldürme' suçundan 18 yıldan 24 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Sadık Toprak'ın yargılamasına başlandı. Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamanın ilk duruşmasına tutuklu sanık Sadık Toprak ve avukatlar katıldı. Gönderilen evrakı okuyan mahkeme başkanı, kızlarını pompalı tüfekle öldürdüğü iddia edilen annenin elinde atış artığına rastlanmadığını söyledi.

TÜFEĞİ ÇENEMİN ALTINA DAYADI

Duruşmada gözyaşları arasında ifadesi alınan sanık Sadık Toprak, eşinin oğullarına karşı kendisini kışkırttığını belirterek şunları anlattı:'Çocuklarım için yaşıyorum. Olay günü eşim, kızım Havva'ya küfür etti. Havva bir süre önce annesiyle tartıştığı için zehir içmişti. Sabah Havva bıçağı alarak kendini öldüreceğini söyledi. Ben kızımı öperek bıçağı elinden aldım. Bir süre sonra Havva bana seslendi. 

Ben kalktığımda silah sesi geldi. Adalet'in elinde pompalı tüfek vardı. Gidip baktığımda Havva'nın sırt üstü yere düştüğünü gördüm. Sonra Kevser'in yanına yöneldim. Ama onu vurduğunu görmedim. Eşim odadan çıktı ve çenemin altına tüfeği dayadı. 

Ben mekanizmanın arasına parmağımı sıkıştırdım. Sol elini ısırdım, yine tüfeği bırakmadı. Elimde çakı bıçağı vardı. Ağzımla bıçağı açtım ve bir kez boynuna vurdum. Kan aktığını görünce bıçağı yere attım. Tüfek hala elindeydi. Kapıyı açmama izin vermiyordu. Son çare ayakkabılıktaki bıçağı alıp vurdum. Galiba boyun kısmına vurmuşum. Yardım istedim, kimse yoktu. Boynuna elimi koyup kanı engellemeye çalıştım. Eşimin intihara meyilli bir kişiliği vardı.' 

KADIN HAKİMDEN 'FEODAL DÜZEN' VURGUSU

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi adına Avukat Serap Yiğit Erkuş da davaya katılma talebinde bulundu. Mahkeme, suçtan doğrudan zarar görme ihtimali olmadığı gerekçesiyle Kadın Hakları Merkezi'nin katılma talebini reddetti. Mahkemenin üye hakimi Gamze Kafkas, talebin reddedilmesine muhalefet şerhi koydu. 

Muhalefet şerhinde davaya katılma şartları ile ilgili açıklama yapan Hakim Kafkas, katılan sıfatı kazanmak için sadece doğrudan zarar görme ihtimalinin mevcut toplumsal şart ve ihtiyaçları karşılamadığını belirtti. Kişilerin katılan sıfatına sahip olabilmek için psikolojik olarak menfaatlerinin olmasının da yeterli olduğunu vurgulayan Kafkas, davaya katılma kurumunun daha geniş yorumlanması gerektiğini belirtti. 

Kadın cinayetlerinin ülkemizde, özellikle kırsalda ve yargılama yapılan Diyarbakır'da yaygın olduğunu belirten Kafkas, feodal, ekonomik ve sosyal düzenin kadınları savunmasız bıraktığını kaydetti. Maktül Adalet Toprak'ın haklarını takip edebilecek bir avukat olmadığını vurgulayan Kafkas, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi'nin katılma talebinin kabul edilmesi gerektiğini savundu. Kafkas, bu konuda çoğunluğun katılma talebinin reddi yönündeki kararına katılmadığını ve bu nedenle muhalefet şerhi koyduğunu vurguladı.Duruşma eksiklerin tamamlanması için ertelendi.

Kaynak: DHA