KARAMAN

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Hükümetin büyük mücadele ile son 15 yılda ortaya koyduğu çabalar, yüzde 25'lerde olan kadın istihdamını yüzde 32'lere çıkardı. Hala çok gerideyiz. Bu ideolojik ve siyasi bir bakış açısından öte toplumsal gerçeğimiz." dedi.

Arslan, Hak-İş tarafından yürütülen "Sendikal Bakış Açısıyla Kadın Çalışanlar İçin Sorun Çözme Yöntemleri" projesi kapsamında Hizmet-İş Sendikası Karaman şubesinde düzenlenen toplantıda, kadınlarla ilgili konuları gerçekleriyle ve olması gereken yönüyle araştıran, inceleyen ve çözüm üreten bir işçi konfederasyonu olduklarını söyledi.

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadın olmanın başlı başına zorluklar taşıdığına dikkati çeken Arslan, kadınların bedel ödediklerini, çalışan kadınların ise daha büyük bedeller ödemek zorunda kaldığını aktardı.

Anne ve eş olmanın yanında sendikalı kadın olmanın zorluğunu bildiğini anlatan Arslan, "Erkeklerle kadınlar arasında hukukumuzda, mevzuatımızda herhangi bir ayrımcılık yok. Böyle olmasına rağmen, hep övündüğümüz kadın erkek eşitliğinde bu hukuki metinlerde bir sorun olmamasına rağmen, toplumsal, kültürel ve geleneksel alışkanlıklarımız, maalesef kadını her zaman bir adım geride tutuyor. Biz bunun farkındayız. Çabamız gayretimiz bunları çözebilmek." diye konuştu.

"Kadın istihdamı konusunda Afrika'nın gerisindeyiz"

Arslan, Türkiye'nin pek çok alanda AB ülkeleri ile yarıştığına işaret ederek şöyle konuştu:

"Pek çok alanda, sosyal gelişmişlik ve ekonomi alanında dünyada ön sıralarda yer alıyoruz. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olurken ne yazık ki kadın istihdamı konusunda Afrika'nın gerisindeyiz. Demokratik olan Afrika ülkelerinde bile kadınların istihdama katılım oranı, istihdamdaki yerleri maalesef Türkiye'den daha ileride. Hükümetin büyük mücadele ile son 15 yılda ortaya koyduğu çabalar, yüzde 25'lerde olan kadın istihdamını yüzde 32'lere çıkardı. Hala çok gerideyiz. Bu ideolojik ve siyasi bir bakış açısından öte toplumsal gerçeğimiz."

Sorunun çözümünde sendikalara görev düştüğünü vurgulayan Arslan, şunları söyledi:

"Ne yapıp da daha çok kadını istihdama dahil edeceğiz? Ne yapıp da kadınların çalışma şartlarını, yaşamlarını kolaylaştıracağız? Anne olduğu zaman, bu kadının çalışma hayatında yer almasının, çalışmasının devamını nasıl sağlayacağız? Çalışma alanında olan kadın emekçilerin, sendikal dünyaya kazandırılmasını nasıl yapacağız? Sendikal dünyaya kazandırdığımız kadınların sendikalarda yer almalarını, yönetim kadrolarında daha aktif rol almalarını nasıl sağlayacağız? Çabalarımız bu yönde. Yoksa Hak-İş, kadın meselesini sadece sloganın ötesine geçirmeyen, sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadını hatırlayan bir yaklaşım içerisinde asla olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır."

Muhabir: Mehmet Çetin

Kaynak: AA