Mescid'i Haram'da vinç kazası meydana geldi. Vinç, hacı adaylarının üzerine devrildi. Olayda 107 kişi yaşamını yitirdi, 184 kişi yaralandı.

Mescid-i Haram’da yaşanan yoğun fırtına ve yağış nedeniyle vinç,  hacı adaylarının üzerine devrildi.

Vinç kazasıyla ilgili Suudi yetkililerden yapılan açıklamaya göre, 107 hacı adayı hayatını kaybetti, 184′ün üzerinde de kişi de yaralandı.

DİYANET İŞLERİ MEHMET GÖRMEZ’DEN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kabe’de meydana gelen vinç kazasıyla ilgili bir açıklamada bulundu.  Görmez, kazada yaralanan 19 hacı adayının iyi olduğu belirterek, hayati bir durumlarının olmadığı ifade etti. Görmez ayrıca, 2 Türk hacı adayının da yaşamını yitirdiği bilgisini verdi.

ÖLENLER ARASINDA TÜRK HACI ADAYLARI DA VAR

Olayla ilgili bilgi veren Diyanet TV Haber Müdürü Osman Yılmaz, ölenlerin arasında 2 Türk hacı adayının olduğu ifade etti. Yılmaz hayatını kaybeden Türk hacı adaylarının kimlik ve kafile bilgilerinin belirlenemediğini ifade etti.

KAZA NASIL MEYDANA GELDİ?

Fox TV Muhabiri Fatih Erener ise kazanın saat 17:00′ı geçerken gerçekleştiğini belirtti. Ani bir fırtınanın başladığını, bu fırtınanın İstanbul’da hiç görmediğim derecede büyük birf ırtına olduğunu bildiren Erener, Kabe’nin etrafında inşaat çalışmaları için bulunan vinçlerden birine yıldırım isabet ettiğini, o vincin de tavaf yapan insanların üzerine devrildiğini söyledi.

Erener, yağmur nedeniyle tavaf yapan insanların bir kısmının geri çekilmiş olduğunu, bunun da ölü sayısının katlanmasını engellediğini belirtti.

100 binlerce insanın ibadetini yerine getirmesi nedeniyle vincin halen olay yerinden kaldırılmadığı, ambulanslarla yaralıların ve hayatını kaybeden hacı adaylarının tahliye işleminin uzun süre devam ettiği bildirildi.

DİYANET’TEN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Kabe’de meydana gelen kazada, şu ana kadar yaptıkları tespitlere göre, 17 Türk hacı adayının yaralandığını söyledi.

Keleş yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Sivil Savunma yetkililerinin 65 ölü, 154 yaralının olduğu bilgisini paylaştığını aktardı.

Mekke’deki Türk hastanesinde 12, Suud hastanelerinde de 5 yaralının bulunduğunu tespit ettiklerini belirten Keleş, “Şu anda tespitlerimize göre 17 yaralımız var, bunların genel sağlık durumları da iyi” diye konuştu.

Kazada vefat eden Türk hacı adaylarıyla ilgili henüz teyit edilmiş bir bilgilerinin bulunmadığını anlatan Keleş, “Kriz masası oluşturduk, Türk hacılarıyla ilgili gelen bilgileri anında değerlendiriyoruz. Suud hastanelerine görevli tercümanları gönderdik. Yaralılarımızla ilgili işlemleri takip ediyoruz. Olayla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.




http://www.sozcu.com.tr/2015/dunya/kabede-vinc-kazasi-olu-ve-yaralilar-var-933217/