İstanbul ’da, üç yıl önce mahkeme çıkışında müvekkillerini tartaklayan jandarmalara müdahale eden üç avukata, yalnızca jandarmanın hazırladığı tutanağa istinaden, ‘hakaret’ suçundan açılan davada bir yıl iki ay 17’şer gün hapis cezası verildi. Buna karşın jandarmaların mahkumları tartaklaması iddiasına ilişkin takipsizlik kararı çıktı.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde 2 Eylül 2008’de görülen bir yargılama sonrasında lavabo ihtiyacını dile getiren tutuklularla jandarmalar arasında arbede çıktı. Jandarmaların müvekkillerini dövdüğünü iddia eden avukat Taylan Tanay, Oya Aslan ve Nazan Yaman müdahale etti. Tutukluların darp edilmesinin önüne geçen üç avukat, jandarmalara ”Sizin hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Jandarmalar da bir tutanakla onları şikayet etti. Hazırladıkları tutanakta avukatların, “İşkenceci jandarma, o... çocukları, katil jandarma, Amerikan köpekleri, şerefsiz askerler” diye hakaret ettikleri savunuldu. Avukatların sağlık raporları ve tanık ifadeleri ile delillendirdiği şikayet hakkında takipsizlik kararı verilirken; üç avukat için, Adalet Bakanlığı’ndan izin almaksızın, doğrudan dava açıldı.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, memura hakaretten açılan davanın son duruşması dün görüldü. Heyet üç avukata bir yıl iki ay 17’şer gün hapse hükmedip cezayı erteledi. Avukatlar cezanın infaz süresinin bitimine kadar velayet haklarından mahrum bırakıldı.

Ceza alan avukatlardan Taylan Tanay, örneğine ancak TSK ’da rastlanabilecek bir yargılama görüldüğünü belirterek “Bir tutanakla cezalandırma yoluna gidildi. Bu yargılamanın tüm yargı sistemini yavaş yavaş işgal ettiğini görüyoruz. Elde sadece jandarmanın tuttuğu tutanak var. Ne kamera kaydı ne tanık var. Öyle anlaşılıyor ki artık mahkemelere de ihtiyaç olmayacak” diyor.





Haber:
İSMAİL SAYMAZ/Radikal