Polisten ‘sıkıyönetim’ İstanbul Üniversitesi’nin yeni akademik yılı Başbakan Erdoğan’ın katıldığı törenle başladı. Erdoğan’ın Fen Fakültesi’ne gelmesi nedeniyle polis, adeta “sıkıyönetim” ilan etti. Öğretim üyeleri tek tek arandıktan sonra salona girerken Erdoğan, gelişi ve ayrılışı sırasında öğrenciler tarafından protesto edildi. İÜ Öğrenci Konseyi Genel Sekreteri Adnan Tetik’in de aralarında bulunduğu 37 öğrenci yaka paça gözaltına alındı. İÜ’deki protestoya “parasız eğitim istiyoruz” pankartı açtıkları için tutuklanan ve geçen hafta serbest kalan Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer de katıldı.

İstanbul Üniversitesi’nin açılış törenine katılan başbakan için polisin uyguladığı tedbirler darbe dönemini aratmadı

Erdoğan için sıkıyönetim

© İÜ yeni akademik yılı açılış töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla olaylı gerçekleşti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı açılış törenini izlemek isteyen ve Erdoğan’ın üniversiteye gelişini protesto eden 37 öğrenci gözaltına alındı, salona alınan öğretim üyeleri tek tek arandı.

İstanbul Haber Servisi - İstanbul Üniversitesinin (İÜ) yeni akademik yılı açılış töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın katılımı nedeniye olaylı gerçekleşti.

Erdoğanın tören nedeniyle Veznecilerde bulunan Fen Fakültesine gelmesi nedeniyle polis adeta sıkıyönetim ilan etti. Saraçhaneden itibaren araç ve yaya trafiğine kapatılan caddede öğrencilerin protestolarına polis sert şekilde müdahale etti. Gösterilerde 37 öğrenci gözaltına alındı. Üniversiteye gelmeden önce Vezneciler’e çıkan tüm yollarda polis olağanüstü önlemler aldı. Öğrencilerin fakülteye girmeleri engellenirken durumu protesto eden öğrenciler yaka paça gözaltına alındı.

Parasız eğitim istedikleri için 19 ay süresince tutuklu bulunan Ferhat Tüzer ve Berna Yılmazın da aralarında bulunduğu Halk Cephesi, Öğrenci Konseyi ve Öğrenci Kolektifleri üyeleri, farklı zamanlarda açıklamalar yaptı. Açılış törenini izlemek istediklerini ifade eden öğrenciler, AKPnin ileri demokrasi anlayışı bu. Üniversitemize bile giremiyoruz dedi. Polis, bunun üzerine bazı öğrencileri gözaltına aldı.

Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonunda düzenlenen törene katılan öğretim üyeleri de tek tek aranarak salona alındı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada eğitim alanında adeta bir seferberlik başlattıklarını belirtti.

Erdoğan, İstanbul Üniversitesinin artık İstanbula sığmadığını ifade ederek Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinin yaşadığı bazı sorunlarla ilgili olarak Benim gönlüm olimpiyat stadının yanındaki araziyi vermek suretiyle bu işi kökünden çözmekti. Verdim, ama ne yapayım olmadıdedi. Başbakan Erdoğan ancak şimdi bu alanda Sağık Bakanlığının, İstanbulun en büyük şehir hastanesini yapacağını kaydetti. Şu anda üniversite hastanelerinde çok ciddi parasal noktada zarar bulunduğuna işaret eden Erdoğan, İsim vermeyeceğim, bir üniversitemize 200 milyon verildiği halde maalesef piyasaya olan borcunu kapayamadı. Demek ki işletmede burada bir sıkıntı var, demek ki bilimsel yönü farklı, işletme yönünü farklı götürmemiz lazım diye konuştu.

Erdoğanın, törenin ardından Halkalıdaki Sabahattin Zaim Üniversitesine ilerlerken de Öğrenci Kolektifleri üyesi olduğu belirtilen bir kişinin protestosuyla karşılaştı. Erdoğanın makam aracına yumurta atan öğrenci de sert şekilde gözaltına alındı.

Cumhuriyet