Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda son şekli verilmeye çalışılan “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi” paketinin 3 ayağı olacağı açıkladı.

Özelleştirme davalarında sürenin kısalmasından ÇED raporlarına yapılacak itiraza kadar pek çok konuyu düzenleyecek olan paketin bir kısmı Bakanlar Kurulu kararı, bir kısmı ise yasa yoluyla hayata geçirilecek. Ergün, bu paketin ana hatlarını şöyle anlattı:

Part-time çalışma

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi kapsamında bir paket ortaya çıkacak. Bu paket istihdam, yargı ve teşvik mevzuatı olmak üzere üç ana ayaktan oluşacak. Yeni istihdam alanlarının oluşturulması için çalışma saatleri 3-4 saat azaltılacak. Esnek çalışma modeli, part-time çalışma sistemi olacak. Bu sistemden en çok kadınlar yararlanacak.

Ortak sağlık merkezi

50 kişiden fazla işçi çalıştıran bir işletme işyerinde avukat bulundurmak zorunda ve bu avukata baronun belirlediği ücreti vermek zorunda. Şimdi yeni getirilecek düzenleme ile avukat çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak. Özellikle organize sanayi bölgelerinde her işletmede bir hekim bulunmayacak. İşletmeler bir araya gelerek ortak bir hekimden yararlanacak veya ortak bir sağlık merkezi kuracak.

Bölge ve sektör değişimi

Teşvik sistemi yeniden revize edeceğiz. Bölgesel ve sektörel teşvik sistemi TÜİK’in 2010 rakamlarına göre değiştirilecek. Bölgelerin gelişmişlik düzeyi ve sektörlerle ilgili veriler güncellendi, bu yeni verilere göre teşvikler yeniden belirlenecek. Teşvik argümanları değişecek.



Nuray BABACAN/Hürriyet