Bugün 1 Nisan… İşyerinde bir arkadaşınıza şaka yapmayı düşünüyorsanız, önce yazımızı okuyun. Aksi halde pişman olabilirsiniz…

Her çalışma ortamında mutlaka şakacı iş arkadaşları vardır. Bu kişilerin yaptığı şakalar ve espriler bazen stresli iş ortamını rahatlatıp motivasyonu arttırabilirken bazen de moral bozup çalıştığınız yeri çekilmez hale getirebilirler.

Marshall Üniversitesi’nden Prof. Christopher LeGrow’a göre, ofis şakaları komik olması gerekirken genelde o şekilde algılanmıyor. Çalışanlar bu tip şakalar, espriler nedeniyle kırılabiliyor veya kendilerini tehdit altında hissedebiliyor. Böyle durumlarda da işyeri sahibinin, yöneticinin veya bölüm sorumlusunun duruma müdahale etmesi gerekiyor. Aksi halde moral bozukluğu ve verimsizlik sorunları çıkabiliyor.

Bugün 1 Nisan olduğu için bazı kişiler işyerinde arkadaşlarına şaka yapmayı düşünüyor olabilir. Ancak bu şakaları ve dozunu belirlerken dikkatli olmanızda fayda var.

Tazminat alamadan işinizden olabilirsiniz

İşyerinde yapılan şakalar eğer iş arkadaşınızın psikolojisini bozarsa ve sizi patrona şikâyet ederse telafisi zor bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.

Örneğin Yargıtay’ın bir kararında, bir işçinin kadın iş arkadaşına ağır bir şaka yaparak onun psikolojisinin bozulmasına sebebiyet verdiği, söz konusu kadının işverene verdiği şikâyet dilekçesinde böyle uygunsuz davranışlarda bulunduğunu belirtmesi karşısında işçinin davranışları işveren açısından haklı sebeple fesih için yeterli ağırlıkta olduğu kabul edilmiş. (Yargıtay 22. HD. 2014/11913 sayılı Karar)

Tabii böyle olunca da işçi kıdem tazminatını bile alamadan işten çıkartılmış oluyor.

Şaka, sataşma sayılabilir

Gerek işyerinde gerekse de günlük hayatta yapılan şakanın yanı sıra dozajı da oldukça önemli. Şayet yapılan şaka ile bazı sınırlar aşılmışsa (diğer bir deyişle eşek şakası yapılmışsa) sonu kavga ile bitebilir.

Nitekim Yargıtay yine bir kararında, işyerinde bir işçinin şaka yollu iş arkadaşını eleştirmesi üzerine çıkan tartışmanın kavga ile sonuçlanması üzerine yaşanan olay sataşma olarak nitelendirilmiş. Bunun üzerine de işçinin işten çıkartılması haklı nedene bağlanmış ve kıdem tazminatının ödenmemesi gerektiğine karar verilmiş. (Yargıtay 9. HD. 2015/7732 sayılı Karar)

Şakaya kızıp işi bırakmayın

Buraya kadar verdiğimiz örneklerde zarar şakayı yapana dokunuyordu. Bir de olayın şakaya maruz kalan kişisi var. Yargıtay bir kararında, kendisine yapılan şakayı içine sindiremeyip kızan işçinin işyerini terk etmesi ve sonra da işe geri dönmemesi durumunu isteğiyle işi bırakma (istifa) olarak nitelendirmiş ve kıdem tazminatı talebini reddetmiş.
(Yargıtay 7. HD. 2014/15417 sayılı Karar)

Şaka iş güvenliğini tehlikeye atabilir

İşyerinde yapılan şakaların en önemli sonuçlarından birisi de iş güvenliğini tehlikeye atma riskidir. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde yapılan şakalar sonu kötü biten iş kazalarına neden olabilir.

Nitekim birçok işyerinin iç yönetmeliğinde “Çalışanlar ne olursa olsun, işyerinde şaka yapamazlar. Ayrıca iş arkadaşlarını küçük düşürücü hareketlerde bulunamazlar.” şeklinde maddeler bulunmakta.

Özellikle yüksekte yapılan çalışmalarda şakalaşma ölümlerle sonuçlanabiliyor. Üretim alanında yapılan şakalaşmalar sonucu uzuv kayıpları ve ölümlü iş kazaları oluyor. Ayrıca bazı şakalaşmalar, çalışma alanında personeller arası kavgalara neden olabiliyor.

Meydan Gazetesi
Mehmet Bulut