Dünya Bülteni / Haber Merkezi

İsviçre'nin Lausanne Federal Yüksek Mahkemesi, bir polisin mülteciye 'domuz yabancı' ya da 'pis mülteci' sözleriyle yaptığı hakareti ırkçı ayrımcılık olarak kabul etmedi ve polise karşı açılan davayı reddetti.

Polis memuru 2007'de Basel şehrinde bir Cezayirliye, yankesicilik yaptığı gerekçesiyle yakaladığında sokak ortasında seyredenlerin gözü önünde yukarıda zikredilen sözlerle hakaret etmişti. Basel'deki mahkeme polisin hakaretini ırkçı ayrımcılık olarak görmüş ve para cezası vermişti.

Federal Yüksek Mahkeme, polisin sözlerinde herhangi bir ırktan ya da etnik gruptan bahsedilmediğini gerekçe göstererek polisin suçsuz olduğuna karar verdi. Şayet polis memuru, 'kara domuz' ya da 'pis Yugo', yani 'pis Yugoslav' gibi sözler sarfetmiş olsaydı ırkçı ayrımcılık yapmış sayılacaktı.

Ayrıca yüksek mahkeme polisin kullandığı 'Sau' yani dişi domuz, ya da 'Dreck' pislik anlamındaki sözlerin Almancada kızgınlık halinde insanların sadece birbirlerine hakaret için kullanıldıklarını ve insan onuruna hakaret anlamı taşımadığını öne sürdü.

Ancak BM Irkçı Ayrımcılığı Yoketme Komisyonu, İsviçre mahkemesinin bu kararının konuyla ilgili hukuksal durumun tam olarak açık olmadığını gösterdiğini bildirerek eleştirdi. Mahkeme kararının açıklandığı aynı gün BM Komisyonu İsviçre'ye bir çağrı yaparak, hukukun ve kamusal hayatın tüm alanlarında doğrudan ya da dolaylı olarak ırkçı ayrımcılığı ortaya koyan, açık ve geniş kapsamlı bir tanımlama yapmasını taleb etti.