Ergin, Antakya'daki Ottoman Otel'de gerçekleştirilen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 66. Toplantısında, yargının sorunları arasında yer alan insan kaynakları konusunda arzu edilen gelişmeleri sağlayamadıklarını belirtti.

Hakim ve savcı sınıfı dışındaki personelde yüzde 65'e varan artış sağladıklarını anlatan Ergin, "Ancak, hakim savcı artışında yeterli artışı sağlayamadık, yüzde 25-26 civarında kaldı. Bunun en az bir kat artırılması gerekiyor" dedi.

Ergin, yargıtayda zaman aşımına uğrayan dosya sayısının her yıl yüzde 25-30 oranında artarak devam ettiğini kaydetti.

Son 10 yılda 100 bin civarında dosyanın zaman aşımına uğradığını anlatan Ergin, şöyle konuştu: "Türk yargısının temel problemi yargının ağır işlemesi. 2010 yılı içinde sadece yargıtayda zaman aşımına uğrayan dosya sayısı 20 bine yakın. Her yıl yüzde 25-30 oranında artarak devam ediyor. Bundan sonra tedbir alınmazsa daha fazla dosya zaman aşımına uğrayacak. Bu nedenle yüksek yargının güçlendirilmesi, burada bekleyen, Yargıtayda bekleyen yaklaşık yıllık 1 milyon 900 bin dosyanın hızla eritilmesi açısından yeni bir yasa düzenlemesi yaptık. Yargıtayda yeni dairenin kurulması ve üye sayılarının artırılması; aynı şekilde de Danıştayda...

En son 2010 yılı içinde yargıtaya gelen dosyaların yüzde 50'si, Danıştaya gelen dosyaların yüzde 60'ı bir sonraki yıla devrediliyor. Geometrik oranda artan bir yük görmek mümkün. Tüm bu yükleri gidermenin temel yolu yüksek yargıyı güçlendirmek ve eş zamanlı istinaf mahkemelerini devreye alabilmektir."

Ergin, daha önce istinaf mahkemelerinin kuruluşuyla ilgili yasanın parlamentodan çıktığını, 2007 yılı içinde mahkemelerin devreye girmesinin öngörüldüğünü anımsattı.

2007 yılında Adalet Bakanlığının mahkemelerin kurulması için HSYK'ya teklif götürdüğünü anlatan Ergin şöyle konuştu: "O günkü kurul, şöyle karar verdi; 'bu mahkemeler faaliyete geçmeli ama bu hakim savcı sayısıyla istinaf mahkemelerini devreye alamazsınız. Hakim savcı sayısını arttırmanız gerekiyor.' Bugün pazartesi, yarın itibarıyla kurulun gündeminde 9 bölgede kurulma kararı alınan istinaf mahkemelerinin başsavcılarının atanması konusu görüşülecektir.

Büyük ihtimalle yarın akşama kadar 9 istinaf mahkememizin başsavcıları belirlenmiş olacak ve görevleri tebliğ edilecek. Bir yandan Danıştay ve Yargıtaydaki hakim ve savcı sayısını artırmak suretiyle yüksek yargıdaki birikmiş dosyaları eritmek, bir taraftan da Yargıtay ve Danıştaya gelecek dosya sayısını azaltacak istinaf mahkemelerini devreye sokulmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu şekilde yargılama sürelerini uzamasına neden olan süreci ortadan kaldırmayı hedefliyoruz."

Sadullah Ergin, bu yıl içinde 4 sınav ilan ettiklerini, avukatlar arasından da sınavla hakimlik, savcılık mesleğe geçmek isteyenlere şans tanıdıklarını söyledi.


Cnnturk