Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TOBB Sosyal Tesislerinde düzenlenen Milletlerarası Tahkim Semineri’nin açılışında konuştu. Bekir Bozdağ, hükümet olarak tahkim konusunda önemli bir adım atıldığını, bağımsız, özerk ve uluslararası alanda rekabet edecek İstanbul Tahkim Merkezi’nin kurulacağını belirtti. İstanbul Tahkim Merkezi Kanun Tasarısı’nın TBMM’ye sunulduğunu, Adalet Komisyonu’nun gündeminde olduğunu kaydeden Bozdağ, tasarının süratle yasalaşmasını sağlayacaklarını dile getirdi.

“SATÜRN-ADLİ ZAMAN YÖNETİMİ PROJESİ”

Yargıtay ve Danıştay’a daire ve üye sayısını artıran adımlar attıklarını da, uyuşmazlık yollarını çoğaltacaklarını kaydeden Bozdağ, zaman yönetimini iyi kullanmak için hayata geçirdiklerini “Satürn-Adli Zaman Yönetimi Projesi” hakkında bilgi verdi. Proje ile açılan davanın ne kadar sürede ilk derece mahkemesinde biteceğinin işin başında bilineceğini anlatan Bozdağ, Amasya ve Erzurum’da pilot uygulamanın başladığını anlattı.

Açılan dava veya soruşturmanın ne zaman sona ereceğine dair azami sürenin davacıya verildiğini söyleyen Bozdağ, pilot il sayısını 12’ye çıkardıklarını, planlama başarılı olursa bütün mahkemelere bu sistemi yayacaklarını bildirdi.

İSTİNAF MAHKEMELERİ HAYATA GEÇECEK

Türkiye’de istinafın hayata geçirilememiş olmasının yargı süreçleri bakımından büyük sorun olduğunu vurgulayan Bozdağ, 2004 yılında İstinaf Mahkemelerini kuran kanunların geçtiğini ancak fiilen faaliyete geçemediğini anlattı. Bakan Bozdağ, “İstinaf Mahkemelerini bu sene içinde fiilen hayata geçiren adımları da atıyoruz. İstinafın fiilen uygulanmasıyla Yargıtay’daki dosyaların daha hızlı karara bağlanması sağlanacaktır. Türkiye’de 2014 yılı İstinaf Mahkemelerinin hayata geçtiği bir yıl olacaktır” diye konuştu.




yeniakit.com.tr