Yer, İstanbul Bayrampaşa: Yurtdışından Türkiye’ye kaçak sokulan etlerin otel ve restoranlara buradan pazarlandığı iddiası üzerinde birlikte et toptancısıyla temasa geçiyoruz. Toptancı otel işletmesi düşüncesince gerekseme duyduğumuz etleri Brezilya’dan mevrut kaçak etlerle karşılayabileceğini, alıntı miktarına gereğince kg fiyatında 20 TL’ye derece tenzilat de yapabileceğini söylüyor.

Son günlerde en baş döndürücü tartışılan mevzular ortada et tutarları geliyor. Et fiyatlarını dengelemek ve başta ithalatı engel olmak düşüncesince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hepsi sektörle meydana getirilen görüşmelerin arkası esna tavan fiyat uygulamasına geçildiğini açıklamıştı. Et fiyatlarını düşürmek, üreticiyi de destek olmak düşüncesince bu derece güç harcama edilirken, İstanbul Bayrampaşa Mega Center’da el altından ‘ucuza, kaçak ithal et’ satışı yapıldığı tez edildi. Bu etlerin, elan baş döndürücü otel ve restoranlara verildiği de doğacak sürüldü. 

İddialar üzerinde Mega Center’da yaptığımız araştırmada kaçak et satışına bağlı ağırbaşlı bilgiler elde ettik. Bir otel işletmecisiymiş üzere bağlantı kurduğumuz toptancı iki canlı oranda alıntı yapmamız karşılığında Brezilya’dan getirilen etleri Türkiye’deki et fiyatlarından kilo başına 20 TL ucuza vermeyi bildirme etti. 

NAKİTE İNDİRİM

Bize et realizasyon edebileceğini anlatım fail toptancı, akça alıntı yapmamız şeklinde tutarları elan da alçak çekebileceğini söyledi. Etlerin kaçak yollardan sokulan ithal et olduğuna özen çekici toptancı, “Sizinle ait detaylı bilim alıp araştırmam lazım. Oteliniz dört dörtlük namına nerde. Adı dört dörtlük namına nedir. Sabit düzen alabilir miyim?” üzere sorular sormayı boşlama etmedi. 

Etlerin Brezilya’dan geldiğini, Türkiye endüstrisine gereğince elan ehven ve birinci sınıf bulunduğunu tamlayan toptancı, “Türkiye’de kotlet 70, antrikot 45 TL. Brezilya’dan mevrut kotlet 55, antrikot ise 35 TL. Sadece bunlar değil, etin rastgele türü geliyor. Eğer hayvanın öbür bölgelerinden et dilerseniz ortalık fiyatının baş döndürücü elan dibine size ayarlıyabilirim. Ancak ‘yurtdışı et’ rastgele devir bulunmuyor. Bu sebepten global et alıp stoklamanız gerekecek. Etler dargın iklim deposunda dondurulmuş namına geliyor. Sizin de dargın iklim deponuz varsa, birlikte dava yaşamazsınız. Eğer siz arzu ettiğiniz devir benim elimde et olmazsa, öbür esnaf arkadaşlardan size realizasyon ederim” dedi.

KEPENKLERİN ARDINDA 

Mega Center’da çalışkanlık yayınlayan birlikte ayrıksı et toptancısı ise rastgele şeyi bariz birlikte halde anlattı: 

“Burada nice ad yurtdışından mevrut etleri satıyor. Sadece Brezilya değil, Arjantin de mevcut Afirka devletleri de. Birkaç Avrupa ülkesinden de sefine ile geldiği tez ediliyor. Ancak bu etlerin ne koşullarda kesildiği muhtemelen değil. İslami kesimlere gereğince de kesilmiyor. Ancak nice otel ve pres ehven bulunduğu düşüncesince bu etleri yeğleme ediyor. Bu hali engel olmak düşüncesince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mega Center’da arama noktaları kurdu. Giren çıkan vasıtalar aralık esna arama ediliyor. Ancak bu depoların sonsuz kepenkleri kapalı. Kaçak et ticareti gerçekleştirmek düşüncesince araçları deponun içerisine alıp kapıları kapatıyorlar. Kimse de içeriye giremiyor. Çok birlikte tomar denetleme yapıldığı da söylenemez.”

1044 TON KAÇAK ET YAKALANMIŞTI

Geçen sene teşrinisani ayında Mersin limanında da kaçak et operasyonu düzenlenmiş, yurtdışına irsal edilmesi müstelzim 1044 titrem etin ülkeye sokulduğu öğrenilmişti. Bu et resmi belgelerde Türkiye’den transit geçişle Irak ve Suriye’ye geçecekti. Ancak firma1044 titrem etin tamamına yakınını Türkiye’de pazara sürdü. Kalan baş döndürücü ıvır zıvır miktardaki al hitit 1044 tona bütünlemek düşüncesince kaçakçılar, piyasadan tavuk ayağı, tavuk kıyması ve benzeşim sakatatı depolara stokladı. Amaç 1044 titrem al ete cevap bu ürünleri yurtdışına çıkarmaktı. Böylece tüketicilere çıkan al kaçak et yurtdışına kovulmuş üzere gösterilecekti. Piyasaya sürülen ve tahminî 40 milyon TL mesabesinde bulunduğu belirlenen etlerin Paraguay ve biraz Güney ABD ülkesinden geldiği, gösterişli sınıfındaki bu etlerin tahminî ortalık fiyatı bulunan 50 TL adına 20 TL’den gösterişli restoranlara fark satılmış bulunduğu tez edilmişti. Hürriyet’in eriştiği kaçak etlerin de bu yöntemle yurda sokulduğu doğacak sürüldü. 

Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de meydana getirdiği açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Etlerin resmiyette çıkışı Cilvegözü Sınır Kapısı namına görülüyor. Etler, Türkiye’de antrepolara konuldu. Daha sonraları gümrük vergisi faziletli bulunan bu servet içeriye satılıyor ve baş döndürücü ağırbaşlı açıdan getirim elde ediliyor. Onun karşılığında birlikte şeyin çıkartılması gerekiyor. İktisadi kıymeti sıfır tavuk kırpıntısı ve ya bozunmuş tavuk ürünleri hariç çıkarılıyor.” Kırmızı ette yüzdelik 225 gümrük vergisi uygulanıyor. Ancak kaçak etin vergisi ödenmiyor. İç tüketicilere elan düşüt fiyata satılabiliyor.

RAKAMLARLA ET PAZARI

1.1 milyon ton
Türkiye’de 2015’te imal edilen çiçek boyası et miktarı

1 milyon ton
Türkiye’de sabık sene imal edilen sığır hitit miktarı

14 TL
Brezilya’da 1 kilo karkas etin satı fiyatı

24 TL
Türkiye’de 1 kilo karkas etin satı fiyatı

55.9 milyon 
Türkiye’de 2015 mevcut kocabaş efsanevi sayısı

Yüzde 88.3
Türkiye’de al et ihtiyacının sığır etinden karşılanan bölümü

Burak Coşan - Hürriyet

Kaynak: HABER7.COM