CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbulkart için aldığı 10 liranın iptali için tüketici mahkemesine gittiğini ve tüketici heyetinin bunu iptal ettiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu karara itiraz ettiğini ve tüketici mahkemesi ‘vatandaşa taşıma ücretini kart satarak sağlayamazsınız’ dediğini kaydeden Tanal, “Şu anda tüm İstanbullulara sesleniyorum: İstanbulkart'ı 10 TL'ye aldığınız paranızın iadesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesine müracaat ediniz” dedi.

TBMM'de gündem dışı üçüncü sözü İstanbul’un sorunları hakkında söz isteyen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal aldı.

İstanbul'da toplu taşımada denilen bir kart olduğunu belirten Tanal, “Ankara'da Ankarakart var, İstanbul'da İstanbulkart var. İstanbulkart İstanbul'da 10 TL'ye satılıyor, hırsızlık yapılıyor, yolsuzluk yapılıyor, halkın cebindeki parası çalınıyor. İstanbulkart'la ilgili, ben halkın vekili olarak, Cumhuriyet Halk Partisi varsa herkes için var olan parti olarak biz, bu İstanbulkart'ın Tüketici Kanunu'nun 5'inci maddesine aykırı olduğunu, devlet bir kamu hizmeti verirken bunu bir karta bedelli olarak satmanın yasak olduğunu tüketici mahkemesine götürdük, tüketici heyeti bunu iptal etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu karara itiraz etti ve sayın tüketici mahkemesi şöyle bir karar verdi: ‘Siz, bu taşıma hizmetini veriyorsanız, vatandaşa taşıma ücretini kart satarak sağlayamazsınız.’ dedi. Şu anda tüm İstanbullulara sesleniyorum: İstanbulkart'ı 10 TL'ye aldığınız paranızın iadesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesine müracaat ediniz” şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbulkart'la ilgili bugüne kadar aldığı tüm paraların haksız olduğunu ifade eden Tanal, “Bu paralar yolsuzdur ve belediye o parayı başka yerlere harcamıştır ama bir şeye harcamadığını iyi biliyorum, kamu hizmeti için harcamadığını iyi biliyorum. Niçin iyi biliyorum? Aynı şekilde, İstanbul'daki tüm yolların, tüm caddelerin otopark olarak kullanılmasıyla ilgili kararını iptal ettiğim hâlde -yani yolların ücretli otopark hâline İSPARK tarafından kullanılmaması gerektiğini- hâlen devam etmektedir. Vatandaşın bu konuyla ilgili İstanbul İdare Mahkemesinin kararı var. Aynı zamanda Ankaralı hemşehrilerime sesleniyorum: Ankara'daki caddelerin de, sokakların da ücretli otopark olarak kullanılmamasına ilişkin Ankara İdare Mahkemesinden karar aldım. Ankara'da ancak şehir eşkıyaları tarafından bir esnaf öldürüldükten sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi bunu ücretsiz hâle getirebildi. Ankaralı hemşehrilerim şu konuda emin olsunlar: Ankarakart'a alınan o 5 TL'lik haksız, yolsuz parayı da iptal edeceğim. Onunla ilgili de mücadeleye devam edeceğim. Benim vatandaşlarımızdan istirhamım şudur: Haksız olarak belediye tarafından alınan bu paranın iadesi için belediyeye müracaat ederek bu toplu paraların iadesi hususunda mücadele etmeleridir.” açıklamasında bulundu.