DİSK Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan raporda İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili çarpıcı bilgilere yer verildi. Rapora göre, 2014 yılında işsizlerin yüzde 31,5’i işsizlik ödeneği için başvurdu, ancak bundan yararlanabilen işsiz oranı yalnızca yüzde 15,3 oldu. Fonda biriken para işsizden çok GAP’a yaradı. Son 14 yılda fon gelirlerinin yüzde 10,4’ü işsizlik ödeneğine aktarılırken, yüzde 14,1’si ise GAP’a aktarıldı.

Rapora göre, Türkiye’de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma koşulları ağır ve yararlanma süresi az. Dünya örneklerine bakıldığı zaman ise işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının daha kolay ve yararlanma sürelerinin daha uzun olduğu görülüyor.


Raporun sonuç bölümünde şu talepler yer alıyor: “Öncelikli talebimiz, herkes için güvenceli iş ve güvenceli istihdam koşullarının yaratılması ve İşsizlik Sigorta Fonu’nun amaç dışı kullanılmasının engellenmesidir. Bu taleplerimiz ile beraber; birçok ülkede işsizlik sigortasının sona ermesi ile devam eden iş arama süreçlerinde işsizin mağdur olmaması için çalışma süreleri ve prim ödeme zorunluluğu olmadan, finansmanının devlet tarafından karşılandığı işsizlik yardımı uygulaması hayata geçirilmelidir. İşsizlik yardımı uygulamasına geçilene kadar işsizlik ödeneğinden faydalanma süresinin işsizin iş bulacağı süreye kadar uzatılmasını, ödeneğin insanca yaşanabilecek bir ücret düzeyine çıkartılmasını, yararlanma koşullarının yeniden düzenlenmesini istiyoruz.”

Kaynak: Birgun.net