İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Doğu Akdeniz'deki mevcut doğalgazın Türkiye üstünden Avrupa'ya taşınmasının umut donör bulunduğunu söyledi.

'Türkiye'nin talebi artacak'

ABD'nin Houston kentinde planlı IHS CERAWeek 2016 Enerji Konferansı'nda matbuat toplantısı düzenleyen Steinitz, İsrail gazının Avrupa'ya iletilmesinde Türkiye ve Yunanistan rotaları dair değerlendirmelerde bulundu.

Steinitz, Türkiye'nin doğalgaz endüstrisine ayraç ederek, "Türkiye'nin doğal kavara talebi artacak. Türk pazarı ve Avrupa'ya Türkiye üstünden doğalgaz bey olasılığı umut verici" dedi.

'İki yan da istekli'

Bunun düşüncesince İsrail ve Türkiye arasındaki diplomatik hastalıkların ortak an geçmiş aşılması icap ettiğini vurgulayan Steinitz, şöyleki bitmeme etti:

"Bu projenin faaliyete geçebilmesi düşüncesince dü diyar arasındaki diplomatik ilişkilerin normale dönmesi gerekir. Umarım en çelimsiz sürede bu gerçekleşir. Her dü yan bunun düşüncesince aşırı istekli. Önümüzdeki haftalarda yahut aylarda hastalıkların çözüleceğine inanıyorum."

710 bilyon metreküp doğalgaz rezervi

Türkiye ve İsrail ortada iktisadi ilişkilerin çelimli olduğuna dikkati çekici Steinitz, Doğu Akdeniz'de toy doğalgaz sahalarının bulunmasıyla Türkiye, İsrail, Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasındaki erke işbirliğinin artabileceğini ve böylelikle alanda muvazene sağlanabileceğini kaydetti.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, İsrail'in açıklarındaki Levant dalında 510 bilyon metreküp, Kıbrıs'ın güneyindeki Afrodit sahasındaysa 200 bilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunmuş olduğu öngörülüyor. 

Kaynak: HABER7.COM