GAZZE - HANİ EŞ-ŞAİR

İsrail ablukasının dayattığı zor ekonomik koşullar nedeniyle yasa dışı yollarla İsveç'e göç etmek zorunda kalan babasından ayrı geçirdiği doğum gününde Gazzeli Zine Serhan, yeni yaşına hüzünlü giriyor.

Gazze sahiline getirdikleri doğum günü pastası ve balonlar ile dört yaşını bitiren Serhan'ın doğum gününü kutlayan aile, küçük kızın abluka yüzünden babasından ayrı kalışına dikkati çekmek ve ablukanın parçaladığı hayatları gündeme taşımak için farklı bir yöntem denedi.

Kutlamada, küçük Serhan'ın babasından ayrı geçirdiği günlerin sayısına tekabül eden bin 460 balon kullanan aile, Filistin ve İsveç bayraklarıyla süsledikleri küçük sandala ayrıca "Baba, sensiz hayatın bir anlamı yok", "Seni özlüyorum baba" yazılı pankartlar astı.

Törenin sonunda ise Arapça ve İngilizce yazılmış iki mesaj, biri cam şişenin içinde denize atılarak, diğeri balonla gökyüzüne bırakılarak baba Visam Serhan'a (43) sembolik olarak gönderildi.

"Bir umut"

Küçük kızın annesi Raşa Kışta (29), Zine'nin babasına, kendisinin ise kocasına duyduğu özlemi ifade etmek için böyle bir yöntemle alışılmışın dışına çıktıklarını söyledi.

Yasa dışı yollarla Akdenizi aşarak İsveç'e giden eşinin, oturum belgesi alamadığı için geri gelemediğini, sınır kapıları kapalı olduğu için kendilerinin de İsveç'e gidemediğini belirten Kışta, babasının doğduğundan bu yana kızıyla hiç bir araya gelemediğini söyledi.

"Denize ve rüzgara bıraktığımız mesajlar büyük ihtimal ulaşmayacak, biliyorum. Yine de mesajlara telefon numaramı ve sosyal medya hesabımı ekledim. Biri bulur, belki bizimle iletişime geçer, bu sıkıntılı durumdan kurtulmamız ve kavuşmamız için bize yardım eder. Bir umut." diyen Kışta internet aracılığıyla eşiyle iletişim kurabildiklerini ancak aradan geçen onca zamanın ardından artık bir araya gelmek istediklerini dile getirdi.

"Babam, onurlu bir hayat için gitti ama o hayatı orada bulamadı"

Anne Kıştanın kızının diliyle yazdığı mesajın içeriği ise şöyle:

"Bugün 4 yaşımı doldurdum. Annemin ailesinin ilk torunu, sevinç ve mutluluk kaynakları olduğumu söylüyorlar. Doğum günüm kutlu olsun. Dört yıl önce bugün dünyaya geldiğim için sevinç gözyaşları döküldü. Ama o gün sanki babasız, yalnız olduğumu hissedercesine, annemle hayatın zorluklarını desteğimiz olmadan çekeceğimizi bilircesine ilk çığlığımı atmıştım. Bugün annemin yüzünde gülümsemesi eksik. Zor hayat şartları yüzünden dedemin evinde yaşıyoruz. Yokluğunu hissettiğim o sevgiyi onlar vermeye çalışıyorlar.

Babam, onurlu bir hayat için gitti ama o hayatı orada bulamadı. Şimdi dönemiyor, biz de ona gidemiyoruz. Bu mesajın babamla kavuşmamız için bize yardım edebilecek birilerine ulaşmasını umuyorum. Ben de çocuklarınız gibi anne babamın yanında, rahat, mutluluk ve güven içinde yaşamak istiyorum. (Visam Serhan'ın kızı Zine)

Abluka kaynaklı zor hayat şartları nedeniyle birçok genç göç etmek zorunda kaldı. Eşim de bunlardan biri. Pasaportu yok, Ürdün kimliği var. İsveç'te oturum belgesi yok. İmkanı olanlardan, bizi yetkililere ulaştırabileceklerden yardım etmelerini rica ediyoruz. (Visam Serhan'ın eşi Raşa)"

Kaynak: AA