Mahkeme, son olarak 13 ETA üyesinin yanı sıra 1 Ekim Antifaşist Direniş Grubu'nun )bir üyesi ile tecavüzden hüküm giymiş 2 mahkumu serbest bıraktı.

Serbest bırakılan ETA üyeleri arasında yer alan ''Kubati'' lakaplı Antxon Lopez Ruiz, 13 kişinin ölümünden ve 8 terör saldırısına karışmaktan 1201 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kubati, 26 yıl hapis yattıktan sonra dün gece yarısı serbest bırakıldı. Cezaevinin kapısında bekleyen bir grup, Kubati'yi ''katil'' diye bağırarak protesto etti. Grup içinde Kubati'nin öldürdüğü insanların yakınlarının bulunduğu öğrenildi. İspanyol polisi tarafından olası bir şiddet olayına karşı engellenen terör mağduru ailelerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

ETA terörü mağduru aileler, tepkilerini sokaklara taşıyarak gösteriler düzenleyeceklerini açıkladı.

Mahkeme kararı ile serbest bırakılanlar arasında 74 kişiye tecavüz eden ve 1724 yıl hapis cezası alan Garcia Ribado ile 18 kişiye tecavüz etmek ve 2 genç kızı öldürmekten hüküm giyen Luis Gallego da bulunuyor.

Ribado ile Gallgego'nun kurbanlarının yakınları, serbest bırakılan mahkumların halen genç olduklarını ve tekrar suç işleyebileceklerine dair ciddi endişe duyduklarını belirtti.

İspanya Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon, gelen tepkileri anlayışla karşıladıklarını, ancak İspanya'nın bir hukuk devleti olduğunu ve yasaları uygulayan hakim ve savcılara karşı eleştirilerin doğru olmadığını dile getirdi. Bazı savcılar ile cezaevleri müdürleri de ''katil ve tecavüzcülere karşı mağdurların endişelerini haklı bulduklarını, ancak yasaları uygulamak zorunda olduklarını'' vurguladı.

Ömür boyu hapis cezasının olmadığı İspanya'da bir mahkumun en fazla 30 yıl cezaevinde tutulabiliyor ve iyi halden erken serbest kalabiliyor. Cezaları uzatmak için Yüksek Mahkeme'nin 2006 yılında aldığı karar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 7. maddesindeki "Hiç kimse, suç işlediğinde yürürlükte olan cezadan daha fazlasına mahkum edilemez" şeklindeki ifade esas alınarak AİHM tarafından iptal edilmişti

Beyazgazete