İSTANBUL Başkanı Yahya Arıkan, genç meslektaşlarının kendi geleceklerini ilgilendiren bir konuda oldukça duyarlı ve tepkili olduklarını belirterek, "Kamu Gözetimi ve Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun meslekte ayrımcılık yapan, uzlaşmaz, ben yaptım oldu yaklaşımıyla sergilediği tutum nedeniyle meslektaşlarımız son derece kızgın ve tepkili. Görüyoruz ki, bu da sandığa yansıyacak ve güçlü bir cevap verilecek" dedi.

Türkiye'nin en büyük meslek odalarından biri olan ve 32 bini aşan üyesi bulanan İstanbul İsmmmo'nun 22. seçimli Genel Kurulu 25-26 Mayıs tarihinde Lütfü Kırdar Kongre Salonu'nda gerçekleşecek. Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Birliği (ÇDMB) Grubu seçime Yahya Arıkan başkanlığında katılacak. Hafta sonu yapılacak seçimli genel kurul öncesi ANKA'nın sorularını yanıtlayan İsmmmo Başkanı Arıkan, bu seçimlerde oy kullanacak 20 bini aşkın bir üye katılımı beklediklerini söyledi. Özellikle genç meslektaşlarının kendi geleceklerini ilgilendiren bir konuda oldukça duyarlı ve tepkili olduklarını belirten Arıkan, "Kamu Gözetimi ve Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun (KGK) meslekte ayrımcılık yapan, uzlaşmaz, ben yaptım oldu yaklaşımıyla sergilediği tutum nedeniyle meslektaşlarımız son derece kızgın ve tepkili. Görüyoruz ki, bu da sandığa yansıyacak ve güçlü bir cevap verilecek" diye konuştu.

-"KGK, MESLEKTAŞI VE MESLEĞİ ANLAMAKTAN BÜTÜNÜYLE UZAK"-

Arıkan, bir gecede, kimsenin görüşü alınmadan, Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan ve atanmış kişilerden oluşan KGK'nın meslektaşı ve mesleği anlamaktan bütünüyle uzak bir yönetim biçimi sergilediğini dile getirerek, şu açıklamalarda bulundu:

"Bırakın mesleğin çatı örgütü TÜRMOB'u, hiçbir odamızı, hatta kamu kurum ve kuruluşlarının bile görüşlerini almadan kendilerine bir yol çizdiler. ve son yayınladıkları Bağımsız Denetim Yönetmeliği ile getirdikleri yaptırımlarla mesleğin önünü kapadılar. Yeni Türk Ticaret kanunu ile getirilen Türkiye'nin şeffaf denetlenebilir, kayıtlı ekonomi idealine, yasadaki büyük budamanın ardından bir darbe de KGK'dan geldi. Türkiye'de 500 bini aşkın işletme 100 bine yakın mali müşavir sürece hazırlanırken, meslektaşın birikimlerini eğitimlerini yok saydılar, yetkin ve uzman meslektaşlarımız arasında unvan ayrımcılığı getirdiler ve gençlerin kazanılmış haklarını görmezden gelip üstüne bir de sınav getirmeye çalıştılar. Hem çatı örgütümüz TÜRMOB, hem de İsmmmo olarak biz tebliğin bazı maddelerine iptal davası açtık."

-"KGK VERİLEN EĞİTİMLERİ KABUL ETMİYOR"-

İstanbul'da 15 bin Türkiye genelinde 40 bin meslektaşının, gece gündüz, tatil, hafta sonu demeden, konusunda uzman ve profesyonel eğitmenler tarafından verilen eğitimlere katıldığını belirten Arıkan, KGK'nın verilen eğitimleri kabul etmemesini eleştirdi. Arıkan, "Hiçbir ücret ödemeden 100 saati aşan bir yoğunlukta eğitim aldılar. Kurum, mesleğe girişte bile 3 yıl staj gören, yeterlilik sınavına giren, sonra ruhsat alabilmek için zor süreçlerden geçen meslektaşlarımızı ve üstüne üstlük aldığı bu son bu eğitimleri yok saydı. Peki yerine ne koydu? Tam bir hayal kırıklığı yarattı. En az 3 bin TL'lerden başlayan bedellerle ve üstelik bu alandaki yetkinliği tartışılan bir üniversiteyle meslektaşın karşısına çıktılar. Gereksiz büyük bir maddi külfet yaratarak, en az 120 milyon TL'lik bir milli kaybın oluşmasına yol açtılar. Üstelik gençlerin önünü tıkayarak da mesleğe büyük bir darbe vurdular" diye konuştu.

-"NİSPİ TEMSİL SEÇİM SİSTEMİ TAM BİR ALDATMACA"-

Meslek odaları yönetiminde nispi temsil seçim sisteminin tam bir aldatmaca ve hizmeti kilitleyen bir yöntem olduğunu belirten Arıkan, Türkiye'de başka bir meslek odasında olmayan bu sisteminin İsmmmo'da uygulandığını, şimdi yine uygulanacağını dile getirdi. Daha çok üretim, daha güçlü bir örgüt yapısı için bu sistemin sonlandırılması gerektiğini ifade eden Arıkan, yönetimde nispi temsilin bir demokrasi aldatmacası olduğunun süreçte herkes tarafından görüldüğünü kaydetti. Arıkan, "Bu sistem gücü bölmenin bir aracı, üretimi engellemenin bir yöntemi olmuştur" dedi.

-"KGK'YLA MÜCADELEYE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ"-

Arıkan, yönetime tekrar seçilmesi halinde, yeni dönemde hayata geçireceği projeler hakkında da bilgi verdi. Meslek sorunlarına çağdaş çözümler için atacakları yeni adımlar olduğunu ifade eden Arıkan, serbest çalışanlar, bağımlı çalışanlar ve gençlerin geleceği için büyük hedefler belirlediklerini dile getirdi. Serbest çalışanlar için; Kurumsallaşmanın sağlanması, güçlerin birleştirilmesi, uzmanlaşma, Haksız Rekabetle Mücadele Yazılımı'nın kullanımı ve Zamana Dayalı Ücret Tarifesi'nin hayata sokulmasıyla çok hızlı yol alacaklarını söyleyen Arıkan, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Halen, Kurumsallaşma ve Güçleri Birleştirme Projesi hazırlanmış ve İsmmmo'da bir birim oluşturulmuştur. Şimdi eğitimlere, ardından da meslektaşlarımızın teşvik edilmesine ve uygulanmasına başlanacak. Haksız Rekabetle Mücadele Yazılımı ise hazırlanmış ve uygulamaya konmuştur. Zamana Dayalı Ücret Tarifesi'nin altyapısı oluşturuldu. Yazılım ve mevzuatının hazırlanması aşamasına gelinmiştir. Bu projeler hayata geçtiğinde haksız rekabet ve düşük ücret sorunu ortadan kalkacaktır. İş yoğunluğu ise sorun olmaktan çıkacaktır. Bağımlı çalışan üyelerimizin ise öncelikle mesleki unvanlarını kullanmalarını sağlayacağız. Meslektaşlarımızın birikimine uygun tavsiye niteliğinde bir ücret düzeyi belirleyeceğiz. Gençlere ise özel önem veriyoruz. Yeni işe başlayan meslektaşlarımızdan ilk 2 sene yüzde 50 indirimli aidat alınmasını sağlayacağız. Kariyer Merkezi oluşturacağız. Amacımız mesleğe yeni başlayan meslektaşların piyasa koşullarına ayak uydurmalarıdır. ve gençlerimizin eğitimini ve enerjisini yok sayan KGK'yla mücadeleye de sonuna kadar devam edeceğiz." - Ankara