Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Lozan Antlaşması hakkındaki açıklamalarına, son dönemde çıktığı canlı yayınlarda karşısına çıkan yandaşlara yaşattığı zor anlarla dikkat çeken İsmail Saymaz'dan cevap geldi. Hürriyet gazetesi yazarı İsmail Saymaz, 29 Eylül perşembe akşamı CNN Türk'te Şirin Payzın'ın sunduğu Ne Oluyor? programında Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 27'nci Muhtarlar Toplantısı'nda söylediği ''Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştılar'' sözüne tepki gösterdi. Yaşar Hacısalihoğlu, Hakan Arslan, Vehmi Özkan'ın da katıldığı programda Tayyip Erdoğan'ın Lozan çıkışı da tartışıldı. 

Saymaz şu sözleri kullandı:
“Şöyle bir kere sayın cumhurbaşkanı şöyle bir polemikçilikle bunu söyledi diye düşünüyorum. Yani 15 Temmuz’dan sonra ısrarla Kemalistler, Atatürkçüler o çizgiyi takip edenler haklı olduklarını ısrarla vurguladılar ve Cumhhuriyetin kurucu değerlerine dönüşün altını çizdiler. Sanırım kurucu değerlere karşılık polemikçilikle bu yanıtı verdi diye düşünüyorum.”

İNÖNÜ ÜZERİNDEN VURUYORLAR

“Lozanı kimin imzaladığı biliniyor, İsmail Paşa. Onu görevlendiren de Mustafa Kemal Atatürk. Ama zaten Türkiye’de Muhafazarlığın, İslamcılığın şöyle bir davranışı vardır: Atatürk’e laf edemediğinden İsmet İnönü’yü döverler. Dolayısıyla İsmet İnönü kolay hedeftir. İsmet İnönü imzaladığı için, İsmet İnönü üzerinden gene bir CHP ve Kemalizm eleştirisi getirilmeye çalışılıyor ama yanlış bir vuruş.”

“30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi, yani Dünya Savaşı’nın bitirildiği sözleşme, orada denmiş ki işgal kuvvetleri gerekli görürlerse Türkiye’de her yere işgal edebileceklerdir ve Türkiye ordusu dağıtılacaktır. İki temel kriteri var. Türkiye’nin bütün ordusu dağıtılmış ve geriye sadece Sevr ile şu kalmış: iç jandarma o da 30.000 i geçmeyecek, ağır silah olmayacak, bir de padişahı koruma timi. Arada bir kritik tarih var: 19 Mayıs 1919. Mustafa Kemal, Samsun’a çıkıyor, Erzuruma, Sivas’a gidiyor ve diyor ki Türkiye bunu haketmiyor diyor. Bugünlerde Türkiye’ye geldi ya Borris, İngiltere Dış İçleri Bakanı’nın büyük dedesi o zamanlar İç İşleri Bakanı, Mustafa Kemal’e idam hükmünü çıkaran o, Erzurum’a gitme millet kurtuluşu örgütleme diyen de o. Mustafa Kemal, Erzurum’daki kongreye askeri formasını çıkararak gidiyor ve buradaki kongre bir dernek kongresidir.
“Kazım Karabekir’in dağıtmadığı 20binlik orduyla Kurtuluş Savaşı yürütmeye çalışmıştır. İngilizlerin ajanı olarak İzmir’e çıkardığı Yunan ordusuna karşı; 90bin kişi. Bu mücadeleyi 20bin kişilik orduyla başarmıştır. Bu çağ Türkiye’nin yanı başımızda Lozan’da aldığımız, hak kazandığımız Süleymanşah Türbesi’ni 500 binlik orduyla kaybettiğin çağ değil, 20 bin kişilik orduyla Yunan’ı devirdiğin çağ.”

abc gazetesi