'Zamandan kazanmak' isteyenlerin başvurması gereken 6 etkili yöntem

Zaman hepimiz için değerli... Hayat akarken “zamandan kazanmak” için çabalıyor ve hedeflerimize daha kolay ve hızlı ulaşmanın yollarını arıyoruz. Bunu başarmak için sadece birkaç küçük değişikliğe ihtiyacımız var!

Hayatı planlayarak yaşayın...

Hayatı planlamadan yaşamak, anı hissetmek hepimizin en büyük arzularından. Oysaki gerçek hayatta, özellikle iş dünyasında planlı olmak sizi bir adım daha öteye taşımanın en etkili basamaklarından biri. Zaman kazanmak için orta ve uzun vadede planlar yapmalı, gerekirse planlarınızı güncellemeli ama planlarınıza da sadık kalmak için çaba harcamalısınız.

Ara sıra pencereden dışarı bakmayı ihmal etmeyin...

Özellikle yoğun dönemlerinizde tüm vaktinizi bilgisayar karşısında, toplantılarda veya sadece işi düşünerek harcamamaya dikkat edin. Birkaç dakikalığına da olsa pencereden bakıp hayatı gözlemlemenin, çıkıp açık havada bir kahve içmenin veya işlere birkaç saat ara verip sinemada bir film seyretmenin size müthiş geri dönüşleri olabilir. Saatlerce kafa yorduğunuz ve sonuca ulaşamadığınız bir konuyu bazen bir kahve molasında birkaç dakika içerisinde çözebileceğinizi göreceksiniz.


KENDİNİZİ PARÇALARA BÖLMEYİN

Aynı anda birden fazla işle meşgul olmak hepimiz için artık bir rutin haline geldi. Fakat önemli olan nokta birden fazla işle uğraşırken konular arasında dağılmadan, dikkatimizi toplayarak çalışmalarımızı tamamlayabilmek..  Aksi durumda aynı konuları sürekli kontrol etmek, başka bir ifadeyle “kasedi başa sararak” çalışmak kaçınılmaz olacaktır. En değerli varlığımız olan zamanı iyi değerlendirebilmek adına dikkatli ve verimli bir şekilde birden fazla konuya hakim olabilmek önemlidir.

Hayatta her şeyi kendiniz yapmaya çalışmayın...

’Ekip çalışması’nın önemi, genellikle sadece iş ilanlarında vurgulanan, özgeçmişlerde altı çizili olarak belirtilen ama nedense iş dünyasında çok fazla uygulanmayan, bir anlamda unutulan bir konudur. Oysa zamandan kazanmanın en temel şartı işbölümü, yani ekip çalışmasıdır. İş yerinde ’kahraman’ olmanın yolu, gerekli gereksiz tüm işleri üzerinize almaktan değil, işin size ait bölümünü sizden beklendiği gibi teslim etmekten geçmektedir.

Daha önce yapılan çalışmalardan ve tecrübelerden faydalanın...

Geçmişte hazırlanan işler ve kişisel tecrübeler mevcut çalışmalarınıza kaynak olabilir. Bu kaynakları verimli bir şekilde kullanabilmek için öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeniz size zaman kazandıracaktır. Bu nedenle fırsat buldukça ihtiyaçlarınızı netleştirerek geçmiş kaynakları detaylı bir şekilde inceleyebilir, tecrübeli insanların görüşlerine danışarak yardım alabilirsiniz.

Doğru araçları kullanın

Günlük iş planınızda doğru araçları kullanmak size zaman konusunda avantaj sağlayacaktır. Özellikle teknolojinin sunduğu sınırsız olanaklardan yararlanırken  özel yazılımlar, mobil uygulamalar gibi araçlar iş yükünün bir kısmını üzerinizden alabilir.


Hürriyet

Türkiye İş Bankası katkılarıyla...