Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden açılışı yapılacak Amerika Diyanet Merkezi'nin gelişigüzel ortak taşının islamofobiye, nefrete susarak cevap vereceğini söyledi.

Görmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan kabilinden 2 Nisan Cumartesi haset resmi açılışı gerçekleştirilecek Maryland eyaletindeki ABD Diyanet Merkezi'nin öyküsünü AA muhabirine anlattı.

Görmez, salı haset hükûmet merkezi Washington'a sağlık gelmez ayağının tozuyla merkeze gittiğini tabir ederek ortaya çıkan yapıtı görür görmez şükür namazı kıldığını kaydetti.

Merkezin düz yazı edilmiş yer aldığı yerin, gerçekte görüşme etmiş yer aldığı 2008 senesinde ortak sazlık yer aldığı ve üstünde prefabrik ortak mescit bulunmuş yer aldığı bilgisini sağlayan Görmez, o çağda burada elden ortak cami değil ayrımsız sürede araştırı ve hars merkezleriyle İslam'ın güzelliklerini yansıtacak ortak uygarlık merkezi hayalini kurduklarını dile getirdi.

Merkezin düz yazı sürecinde resmi izinlerin ve ruhsatların alınmasının karşılaştıkları zorlukların başlangıcında geldiği kail Görmez, mahalle halkının olurunu kabul etmek düşüncesince başkaca referanduma gidildiğini anlattı.

“İslamofobiye verilebilecek en iyi cevap”

Görmez, ABD Diyanet Merkezi'nin kendine katışıksız ortak felsefesi olacağına ayraç ederek dü gündüz sonradan gerçekleştirecekleri resmi açılışın başlığını da bu doğrultuda “Divine ground between us (Aramızdaki kutsi bağ)” yerine belirlediklerini söyledi.

Görmez, şunları kaydetti:

“Burada ilk önce akıllıcasına bilim üreten, kültür, zanaat üreten merkezlerimiz olacak. Buranın kendine katışıksız felsefesi, dili olacak. Yüce Rabbimiz bizlere halis muhlis bu kainatı yaratmış ve dengesiz etmiştir. Bunu dikkate düzlük ortak hikmet olacak. Burası hem lafıyla hem haliyle, gelişigüzel taşıyla gelişigüzel karesiyle insanlığa şurası haykıracak: ‘Bu güzellikleri üreten şuur hüküm üretmez. Bu şuur elden gösteriş üretir'. Yani islamofobiye verilebilecek en iyi cevap zannediyorum budur.

Bu im taşlarıyla samut nasihatçi yerine konuşacak. İslamofobiye, nefrete buranın gelişigüzel taşı susarak cevap verecek. Diyecek ki ‘Kalbinizdeki nefreti söküp atın, ego anca ortak medeniyete mensubum, bu uygarlık elden afiyet üretir, elden gösteriş üretir, bunun haricinde fenalık üreten şeyler bu medeniyete ilgili değildir'.”

ABD'deki dü minareli biricik cami

ABD'nin bulunan kültürel zenginliğine toy ortak nitelik katan merkezdeki cami, 16. asır anadan görme Osmanlı mimarisine akıllıca yerine düz yazı edildi. ABD'deki dü minareli biricik cami bulunan ibadethanede, hayat da karışma ayrımsız anda 3 bin isim perestiş edebilecek.

Yaklaşık 16 dönümlük toprak üstüne kurulan merkezdeki caminin altında 300 metrekare kadar İslam Eserleri Müzesi arsa alıyor.

Merkezin zarfında başkaca Selçuklu mimarisine akıllıca düz yazı edilen hars merkezinde kütüphane, konuşma ve işporta salonu, derinti salonu ile kabul töreni endüstrisi bulunuyor. Kültür merkezi içerisindeki İslam Araştırmaları Merkezi'nde ise Türkiye'den ABD'ye lisans ve lisansüstü yetişek düşüncesince gidecek öğrencilere müşavirlik hizmeti sunulacak.

Kaynak: AA