İSTANBUL - Gökhan Yıldız

Önder İş Dünyası Sanayici ve İşadamları Derneği (ÖNSİAD) Genel Başkanı Rasim Erdoğmuş, İslami finansal varlıkların yaklaşık yüzde 40'ına Malezya ve Suudi Arabistan'ın sahip olduğunu söyledi.

Dünya genelinde fazla borçlanan şirketlerin yoğun olduğu bir tabloyla karşı karşıya bulunulduğunu belirten Erdoğmuş, "Reel sektörün ortaklık ve risk paylaşımı esaslarına dayalı olarak finansmanını esas alan İslami finans uygulamaları gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir ekonomik büyüme hedeflerine ciddi katkılar sunabilir." diye konuştu.

"İslam ekonomisinin temelinde şeffaflık ve hesap verebilirlik var"

Sürekli krizlere neden olan kapitalist sistemin karşısında, İslami ekonomi sisteminin global ekonomik sistem içinde oldukça küçük bir yeri olduğunu belirten Erdoğmuş, şunları kaydetti:

"İslam ekonomisinin temelinde açıklık şeffaflık ve hesap verebilirlik vardır. Bu nedenle, ticarete konu olan mal ve hizmetlerin fiyat politikasının net ve anlaşılır olması, maliyet ve karın açıklanması gerekir. Ayrıca, malın ederinin üzerinden 4-5 kat kar elde etmek de yoktur İslami ekonomide. Ama kapitalist sistemde bu yok. Oysa malın ve hizmetin ederinin ve elde edilen karın açıklanmasının getirdiği şeffaf ticaret ile fahiş fiyatlarla vatandaşın cebini zorlayan alışveriş ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla bu sistem vatandaşın cebine olumlu yansır. Hem işletmeler en kaliteli malı en uygun fiyata satar hem de sade vatandaş uygun fiyata tüketme avantajı yakalar. İslam'ın bu konuda tavrı nettir. Dolayısıyla İslami ekonomi ile bireylerden devlete kadar herkes adil ve ölçülü bir ekonomik sistemin faydalarını yaşar."

Erdoğmuş, "2 trilyon dolar seviyesinin üzerinde seyreden küresel İslami varlıkların toplam miktarının 2018 itibarıyla 3,4 trilyon dolar seviyesine ulaşması bekleniyor." dedi.

Kaynak: AA