ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daimi başkanlığını yürüttüğü, 57 üye ve 5 gözlemci üyesi olan İSEDAK'ın İzleme Komitesi 32. Toplantısı Sheraton Otel'de gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız, toplantıda Erdoğan'ın mesajını okudu. Erdoğan, mesajında, geçen ay İstanbul'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi'ni anımsatarak, zirvede birçok önemli karar alındığını ifade etti.

Zirvede alınan kararlarla İslam ülkeleri arasında ekonomik iş birliğinin ivme kazanacağına vurgu yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Zirvede, Teşkilatın önümüzdeki 10 yıl boyunca çalışmalarına ışık tutacak yeni eylem programını kabul ettik. Programın başarıyla hayata geçirilmesi için genel sekreterimizin yanı sıra tüm ilgili kurum ve kuruluşlarımıza da çok önemli görevler düşüyor. Eylem programının ekonomik ve ticari iş birliğine ilişkin bölümlerinin, İSEDAK stratejisi ve revize statüsüyle uyum içinde uygulanmasına ve bu uygulamanın yine İSEDAK tarafından izlenmesine büyük önem atfediyorum. Dönem başkanlığımız boyunca zirvede aldığımız kararların hayata geçirilmesi için her türlü gayreti göstereceğimizi ifade etmek istiyorum."

"Bize çok ciddi fırsatlar sunacaktır"

İSEDAK'ın ticaret alanındaki en önemli projesi olan İİT üyesi ülkeler arasındaki Tercihli Ticaret Sistemi anlaşmasının yürürlüğe girmesi için gerekli şartların 2014 itibarıyla tamamlandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Anlaşmanın fiilen uygulanması için gerekli idari düzenlemelerin en kısa sürede sonuçlanmasıyla üye ülkelerimizin anlaşmanın getireceği avantajlardan istifade etmeye başlayacaklarını ümit ediyorum. Tüm ilgili üye ülkelerimizi, anlaşmaya ilişkin hazırlıklarını en yakın zamanda tamamlayarak, bu önemli sistemin parçası olmaya davet ediyorum. Bir yandan Tercihli Ticaret Sistemi gibi çok önemli adımlar atarken bir yandan da gündemimizi yeni fikir ve projelerle zenginleştirmeliyiz. Bu açıdan gerek İSEDAK toplantısında, gerekse zirvede dile getirdiğim önerilerin İSEDAK tarafından ele alınmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu çerçevede İslami finans ve bu önemli alanda yapacağımız derin ve detaylı çalışmalar da bize çok ciddi fırsatlar sunacaktır."

Muhabir: Mehtap Yılmaz, Erhan Cihan Ünal

Kaynak: AA