Bangladeş  Savaş Suçları Mahkemesi , Molla’yı ömür boyu hapse mahkum etmişti. Ancak savcılığın itirazı üzerine Yüksek Mahkeme, cezayı idama çevirdi. Molla, Mirpur bölgesindeki katliamlardan sorumlu tutuluyordu. Bu nedenle, ‘Mirpur kasabı’ olarak anılan Molla, Cemaat-i İslami’nin en korkulan liderlerinden biriydi. 

Abdül Kadir Molla, Cemaat-i İslami’nin Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapıyordu ve grubun en yüksek pozisyondaki dördüncü ismiydi. Bangladeş’deki seküler çevreler Molla’nın idamını talep eden gösteriler yaparken, İslamcılar da karşı eylemlerde bulunmuştu. 

3 MİLYON ÖLÜ

65 yaşındaki Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu. Molla, 381 silahsız sivilin öldürülmesini azmettirmek dahil 6 farklı suçlama ile yargılanmış ve suçlu bulunmuştu.  

Bangladeş'in Pakistan'a karşı başlattığı ve 9 ay süren bağımsızlık savaşı sırasında Bangladeş hükümetinin verdiği bilgilere göre, Pakistan askerleri, bazı Bangladeşli işbirlikçileri yardımıyla 3 milyondan fazla kişiyi öldürmüş ve 200 bin kadına tecavüz etmişti. Ancak başka kaynaklar ölü sayısının 300 bin ile 500 bin arasında olduğunu söylüyor.

Bangladeş hükümeti,  bağımsızlık savaşı sırasında işlenen suçların araştırılması için 2010 yılında Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ni kurmuştu.