İSTANBUL

İstanbul'da 6-7 Ekim'de gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik ve Spor Bakanları 3. Konferansında kabul edilen ve 18-19 Ekim'de Özbekistan'ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirilen, İİT 43. Dışişleri Bakanları Konferansında onaylanan, "İslam dünyası ortak gençlik politikası oluşturulması" ile ilgili 11 karar, İİT'nın internet sitesinde yayınlanarak, yürürlüğe girdi.

Ortak gençlik politikasının hayata geçirilmesi vazifesini yürütmesi amacıyla, "İİT Gençlik ve Spor Bakanları Konseyi" kuruldu. Bu kapsamda, İstanbul merkezli İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu’na da (IKGF-Dİ) konseyin daimi sekretaryası görevi verildi.

Ayrıca, İslam dünyasının ortak gençlik stratejisi taslak dokümanı kabul edilerek, son halinin Nisan 2017'den önce kabul edilmesi öngörüldü.

"FETÖ ve PKK, DEAŞ ile ortak tehdit listesine alındı"

İKGF-Dİ Başkanı Elşad İskandarov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu kararların yayınlanmasının, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile 1 yıldır yürüttükleri faaliyetlerin olumlu neticesi olduğunu belirtti.

Kararların İİT’de en üst düzeyde kabul görme sebebinin, Türkiye'nin son dönemlerde izlediği aktif diplomasi olduğunu dile getiren İskandarov, "Kararlara göre, İslam dünyasında gençliğin çok yönlü gelişimi konusunda konuşma noktasından yürüme noktasına gelinmiştir. Bir taraftan İİT gençliğin geliştirilmesiyle ilgili stratejinin çerçevesi belirlenmiş olup, diğer taraftan bu stratejinin uygulanması için gerekli mekanizmalar oluşturulmuştur. Bundan sonraki dönemde 56 ülkenin Gençlik ve Spor Bakanları arasındaki koordinasyonu gerçekleştirme görevinin bize verilmesi, bir taraftan gençlik için yürüttüğümüz faaliyetlerimize gurur verici bir onama, öte yandan çok büyük bir sorumluluktur." ifadelerini kullandı.

İskandarov, kararlar kapsamında, İİT Gençlik ve Spor Bakanları 4. Konferansı'nın 2018'de Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de gerçekleştirileceğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki dönemde 14 ayrı başlık altında yer alan ortak eylem planının uygulanmasına odaklanacağız. Bu kararlar sayesinde FETÖ ve PKK, DEAŞ ile denk tehditler kabul edilerek, eylem ve ideolojilerinden gençliğimizin korunması adına üye ülkeler için ortak tehdit listesine alınmıştır. İİT Gençlik Stratejisi, gençliğin entelektüel gelişimini sağlamak, radikalizm ve şiddetten beslenen akımların propagandası ile mücadele etmek, yani kısaca gençliğimizi 21. yüzyıl tehditlerine karşı hazırlanması önümüzdeki dönemin temel önceliği olacaktır. Bu dönemde Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı başkanlığında, 5 daimi üyeden oluşan Gençlik ve Spor Bakanları Konseyi ile birlikte öngörülen hedefler doğrultusunda çalışacağız, kısa zamanda gençlik adına çok daha başarılı girişimlerin gerçekleştirileceğine inanıyorum."

Muhabir: Halil İbrahim Başer

Kaynak: AA