İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, darbe girişimi sonrasında gözaltına alınanlardan 150’sinin kendilerinden avukat istediğini, işkenceye dair bir başvurunun ise olmadığını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, darbe girişimi sonrası gözaltına alınanlara işkence yapıldığını hatta bazılarının tecavüze dahi uğradığı yönünde güçlü kanıtların olduğunu açıkladı. Af Örgütü, özellikle İstanbul ve Ankara’da gözaltına alınanlar için uyarıda bulunurken İzmir Barosu, kendilerine bu yönde bir şikayetin ulaşmadığını açıkladı. Baro Başkanı Aydın Özcan, darbe girişimi sonrasında başlayan süreci, İnsan Hakları Komisyonu aracılığıyla yakından takip ettiklerini belirterek, yapılan her işlemin hukuk çerçevesinde kalması gerektiği uyarısında bulundu. Türkiye’nin Balyoz, Ergenekon, KCK gibi davaları gördüğünü ve bu davalarda hukuk cinayetlerine tanıklık ettiklerini hatırlatarak, benzer sorunların bu süreçte de yaşanmaması için herkesin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

114’ÜNE GÖREVLENDİRME

Darbe girişimi kapsamında gözaltına alınanlardan 150 kişi İzmir Barosu’ndan avukat talep etti. Başvuru yapanlar arasında 28’i hakim. Yapılan başvuruların ardından 36 kişi özel avukat tuttu. Resmi olarak yapılan 114 başvuruda ise İzmir Barosu’ndan görevlendirme yapıldı. Başkan Aydın Özcan, “Yapılan tüm işlemlerde hukukun içerisinde kalınmalı. Meslekteşlarımıza yönelik gözaltılarda normal prosedürü uyguladık. Avukat arkadaşlarımızı görevlendirdik. Avukat arkadaşlarımızın nezaretinde bilgisayar imajları ve deliller alındı. Ev ve büro aramaları bu şekilde yapıldı. İzmir Barosu tamamen hukuk içerisinde kalınarak sürecin yürütülmesini istiyor. Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) kapsamında görevlendirilen meslektaşlarımız gidip her türlü savunmayı yapacak” dedi. İşkence ve kötü muamaleye dair İzmir Barosu’na şu ana kadar bir başvuru veya şikayet yapılmadı, diyen Başkan Aydın Özcan, bu iddiaların doğru olması halinde hukuk sisteminin yara alacağını vurguladı.

Kurunun yanında yaş da yanmasın

Hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının hayati önem taşıdığını kaydeden İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan sözlerini şöyle tamamladı: “Suç isnadı ile karşı karşıya kalan kişilerin, hukuk içerisinde savunmalarının alınarak gerekli cezaların verilmesini istiyoruz. İşkence veya iddia edilen şeylerin gerçekleşmesi halinde ülkemizdeki hukuk sistemi yara alır ve yargılamanın tarafsızlığı konusunda şüpheler uyanır. Bizim isteğimiz tamamen hukuk içerisinde kalınarak, temel hak ve özgürlüklere, savunma hakkına özellikle sahip çıkılarak adil yargılama hakkının yürürlükte olması ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde herkesin eşit bir şekilde yargılamasının yapılarak suçluların tespit edilmesi. Suçsuz insanlar da boş yere cezaevlerinde tutulmamalı. Kurunun yanında yaşın yanmasını istemiyoruz.”

Umut KARAKOYUN / gazete 9 eylül