Kocaeli’de 10 Ocak Basın Onur Günü kutlamalarına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, akademisyenlerin bildirisi ve Rusya krizi ile ilgili açıklamalar yaptı.

"RUSYA BUNU ENGELLEYEMEZ"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli’de 10 Ocak Basın Onur Günü törenine katıldı. Törenden sonra etkinliğin düzenlendiği Kasr-ı Humayun’da basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Işık, 1 bin akademisyenin imzaladığı bildiri ve Rusya ile yaşanan krizin etkilerine değindi. Bakan Işık, Rusya’nın aldığı ambargo kararları ile Rus halkının Türkiye’yi ziyaret etmesini engelleyemeyeceğini söyledi.

TERÖRÜ DESTEKLEYEN AKADEMİSYENLER

Bildiriyi imzalayan birçok akademisyenin içeriği hakkında bilgisi olmadığını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Pek çok akademisyen, güvendiği bazı arkadaşlarının hatırına imza attığına dair bize gelen ciddi görüşler var. Bu noktada bu bildiri, hiçbir şekilde kabul edilemez. Öyle bir bildiri düşünün ki orada halkın kılına zarar vermeden, çok büyük bir titizlikle, çok büyük bir mücadele ile sivil halk zarar görmesin diye adeta iğne ile kuyu kazarak diyebileceğimiz bir tabir ile operasyon yaparak, oradaki halkın huzurunu bozan teröristleri tek tek ayıklamaya çalışan, temizlemeye çalışan güvenlik güçlerimize ‘katil’, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne ‘katil devlet’ diyen bir bildiriyi, buna mukabil terör örgütü ile ilgili en küçük bir olumuz ima dair içermeyen dolaylı olarak terör örgütünün yaptıklarını destekleyen, teşvik eden, ödüllendiren bir bildiriyi bizim sözde barış inisiyatifi ile bu bildiriyi yan yana getirmenin ben barış ve inisiyatif kelimelerine haksızlık olarak düşünüyorum” dedi.

RUS HÜKÜMETİNE REST

Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasındaki sürece de değinen Bakan Işık, “Krizden sonra bir olumsuz dönem yaşandığı açık. Ama bu dönemin etkilerinin minimize edilmesi noktasında da büyük bir gayreti gösteriyoruz. Rusya tarafı biraz Türkiye’ye karşı ambargo sayılabilecek pek çok adım atmaya çalışıyor ama attıkları her adımda Türkiye’yi cezalandırmaktan ziyade kendi halkını cezalandıran bir sonucun ortaya çıktığını da zannediyorum kendileri de görüyorlar. Bu ambargo uygulamalarını turizmde de yapmak istiyorlar ama Rus halkı Türkiye’ye gelmek istedikten sonra Rus hükümetinin idari kararla engellemesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

Sanayi ürünlerinde şu ana kadar ciddi bir yaptığım kararı olmadığını söyleyen Bakan Işık, “Ama temennimiz, arzumuz bu ilişkilerin bir an önce normalleşmesidir. Türkiye ve Rusya iki önemli komşudur ve çok ciddi ticaret yapan iki ülkedir. Bu ilişkilerin bir an önce normalleşmesi, ticaretin kendi seyrinde cereyan etmesi bizim en önemli temennimiz” diye konuştu.

Kaynak: HABER7.COM