Türkiye IŞİD’in Sultanahmet’te turistlere yönelik saldırısından sonra örgüte yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu Perşembe günü 48 saat içinde Irak ve Suriye sınırında bulunan iki yüz IŞİD militanının öldürüldüğünü söyledi. Ayrıca IŞİD Türkiye sınırında tehlike olmaktan çıkana kadar savaşın devam edeceğinin de altını çizdi.Türkiye’nin bu saldırısı Fransa’nın geçen hafta Musul’daki iletişim merkezi olarak bilinen yeri vurduğu saldırının devamı niteliğindeydi. 

Alman Marshall vakfı Ankara bürosu başkanı Özgür Uluhisarcıklı, olayı Türkiye’ye karşı IŞİD tehdidinin artması olarak yorumlanabileceğini söylüyor ve ekliyor: Türkiye’nin IŞİD ile savaşması bölücü terör örgütü PKK ile çatışmaları dindirmeyecektir. Aksine iki terör örgütü ile aynı anda savaşmak zorunda kalacaktır.

Demokrasiyi savunma vakfı uzmanı Merve Tahiroğlu: “IŞİD militanlarının Türkiye’de iki yıldır asker toplamak, kaçakçılık ve Türkiye’ye saldırmak için bulunduğu biliniyordu. Önceki iki IŞİD saldırısının failleri de IŞİD bağlantılı Türk vatandaşlarıydı.” Tahiroğlu Türkiye için en büyük güvenlik tehdidinin Suriye topraklarından gelen IŞİD unsurları olduğunu da ekledi.

Türkiye’de Harp okulunda görevli eski Yarbay ve şu anda TOBB uluslararası ilişkiler bölüm başkanı olan Haldun Yalçınkaya “son olaylar Türkiye’nin IŞİD’ e ne kadar sert tepki verebileceğinin göstergesidir” diyor.

GÜVENLİK AÇIĞI

Türkiye’nin güvenlik açığı diğer koalisyon üyesi ülkelere göre çok daha fazladır. Çünkü Türkiye’nin Suriye ile sınır var ve bu sınırdan 2 milyon mülteci ülkeye giriş yaptı.

Türkiye şuana kadar 2896 IŞİD militanını yakalayarak ülkelerine geri gönderdi. 124 ülkeden gelen 35.700 IŞİD şüphelisini ise ülkeye hiç almadı.

 

Kaynak: HABER7.COM